Rechtsbijstand bij echtscheiding

Gratis rechtsbijstand bestaat. Bijvoorbeeld bij een echtscheiding gaan nogal wat kosten gepaard. Wanneer een van beide partners of beide partners onvoldoende inkomen en vermogen hebben om een mediator of advocaat te betalen dan kan rechtsbijstand worden aangevraagd door de in de arm genomen advocaat. Let er wel op dat deze advocaat – die ook mediator kan zijn – ingeschreven staat bij de Raad voor Rechtsbijstand. Je kan dit nazoeken op de website van de Raad. Alleen ingeschreven advocaten kunnen worden betaald door de overheid.

Wanneer recht op een pro deo advocaat

Voor het bepalen van rechtsbijstand wordt gekeken naar inkomen en vermogen. Elk jaar worden de inkomensgrenzen opnieuw vast gesteld. Daarbij wordt gekeken naar de belastinggegevens van twee jaar terug. Dus ga je scheiden in 2017 dan wordt je inkomen van 2015 bekeken. Helemaal gratis is de bijstand niet want er wordt een eigen bijdrage verwacht. De hoogte hiervan is ook afhankelijk van je financiële situatie. Naarmate je inkomen hoger is zal je ook meer zelf moeten betalen. Voor elke partner wordt het apart bekeken. Het is dus niet ondenkbaar dat de een wel rechtsbijstand krijgt en de ander niet. Overigens is een advocaat die als mediator optreedt voordeliger dan een advocaat. De eigen bijdrage voor deze mediator is aanzienlijk lager. Het loont dus om er samen uit te komen.

Aanvragen van de rechtsbijstand vergoeding

Feitelijk hoef je zelf niets anders te doen dan ervoor te zorgen dat je bij de juiste advocaat terecht komt en aangeeft dat je getoetst wil worden voor een vergoeding. De advocaat doet de rest. Hij of zij dient het verzoek in bij de Raad voor Rechtsbijstand. De vergoeding gaat daarna rechtstreeks naar de pro deo advocaat. Je krijgt zelf dus geen rekening en merkt weinig van deze transactie. Alleen dus de eigen bijdrage zal betaald moeten worden.

pro deo advocaat