Scheiden of blijven; de overwegingen

De vraag scheiden of blijven is een lastige. Natuurlijk kan niemand anders daar antwoord op geven behalve jij zelf. Dat betekent dat je actief op onderzoek uit moet want blijven ronddwalen in die vraag is in je eentje ondoenlijk. Je zult vroeg of laat je partner moeten betrekken in je bedenkingen bij dit huwelijk. Dat is natuurlijk niet makkelijk maar wel noodzakelijk om verder te komen. Alleen in dialoog komen de antwoorden op je vragen en alleen in dialoog is het mogelijk dingen in jullie relatie te veranderen. Daar is veel voor nodig en misschien is het handig om daar professionele hulp bij te halen. Gedrag veranderen is namelijk een intens en intensief proces.

De voor- en nadelen van scheiden

Betrek vooral ook de voor- en nadelen van scheiden in jullie overweging proces. Denk aan wat de effecten zullen zijn. Denk aan wie waar gaat wonen en of en wie in de huidige woning blijft. Hebben jullie een koophuis en moet dat verkocht worden of blijft één van jullie erin wonen en zal de ander uitgekocht moeten worden. Wat doen jullie met het opgebouwde vermogen of de schulden? De pensioenopbouw moet verdeeld worden en last but not least: als er minderjarige kinderen in het spel zijn zal er een ouderschapsplan moeten komen. Mogelijk is er sprake van recht op alimentatie. Heel veel zaken dus om rekening met te houden. En dan hebben we het nog niet eens over de emotionele kant van scheiden en de effecten hiervan op de kinderen.

Toch een scheiding aanvragen?

Als jullie dan toch besluiten om te scheiden zullen jullie de scheiding moeten aanvragen. Het snelst en minst kostbaar is om dat via een mediator te regelen. Dit is ook een advocaat die ervoor zorgt dat het hele scheidingsproces zo vlot mogelijk verloopt. De mediator is een onpartijdig persoon en waarborgt een eerlijke verdeling.

scheiden