Dit zijn de beste OLED-tv’s.

Dit zijn de beste OLED-tv’s.

Zwart als de nacht, wit als vers gevallen sneeuw – en schitterende, adembenemende kleuren. Zo zien de beelden op een televisie met OLED, momenteel de beste schermtechnologie, er uit.

De afkorting staat voor “Organic Light Emitting Diode” en beschrijft al de grote kracht van OLED televisies: Omdat de pixels vanzelf gloeien (“licht uitzendend”), heeft een TV als deze geen achtergrondverlichting nodig, in tegenstelling tot klassieke LCD-modellen. Dus als een pixel zwart moet worden weergegeven, blijft hij gewoon uit. Dit maakt het scherm echt pikzwart – in tegenstelling tot het LCD-scherm, waar de achtergrondverlichting nog steeds een beetje doorschijnt. En dit is slechts één van de geheimen van de uitstekende beeldkwaliteit.

Inbranden is niet meer

De meeste problemen met OLED-schermen zijn nu opgelost. Het gevreesde inbranden van pixels in stilstaande beelden – bijvoorbeeld in het scorebord van voetbalwedstrijden – behoort nu tot het verleden omdat het beeld voortdurend minimaal beweegt zonder dat de kijker het merkt. De fabrikanten hebben ook de helderheid en duurzaamheid van de apparaten drastisch verbeterd. Het belangrijkste nadeel blijft: OLED-tv’s zijn nog steeds duurder dan “normale” LCD-tv’s vanwege de duurdere productie en lagere eenheidsaantallen. Maar de meeste fans van films, series, sport en videogames willen nooit meer terug naar het LCD-scherm, naar de technologie van gisteren. In de “Top 5” presenteert TECHBOOK vijf OLED-tv’s die gegarandeerd hun geld waard zijn.

Briljante foto’s: OLED-tv’s in vergelijking met OLED-tv’s

Punt voor punt naar het perfecte beeld: OLED-schermen zijn momenteel de helderste (en meest briljante) ster aan de televisie-hemel. Met OLED technologie schijnen individuele pixels van binnenuit, zodat er geen achtergrondverlichting nodig is – waardoor extreem dunne schermen mogelijk zijn. LG, Panasonic en Philips bieden OLED-tv’s met 4K-beeldkwaliteit vanaf ongeveer 1200 euro. Naast de klassieke flatscreens zijn er ook enkele slimme apparaten in de gebogen uitvoering.

De beste geteste OLED-televisies getest

Om het effect van OLED-tv’s ten volle te kunnen ontwikkelen, is de grootte van de OLED-tv’s (ook) belangrijk. Daarom bieden Philips, Panasonic en Co. hun modellen over het algemeen alleen aan in 55 inch, 65 inch of zelfs groter – dit komt overeen met een beeldschermdiagonaal van bijna 140 of 163 centimeter en meer. Waar u ook op moet letten bij het vergelijken van de beste OLED TV’s:

  • Ontwerp: vlakker, vlakker, OLED – de vlakheid van de televisies presteert beter dan die van de andere. De beste modellen zijn slechts drie millimeter dik, over het hele scherm. Luidsprekers worden bijvoorbeeld aan de achterkant of onderkant van het scherm bevestigd of volledig uit de kast gehaald. Houd er rekening mee dat sommige OLED TV’s alleen geschikt zijn voor wandmontage.
  • Vorm: Veel OLED-tv’s worden geleverd als flatscreens. Het alternatief zijn gebogen TV’s met een gebogen scherm. Houd er echter rekening mee dat de gebogen vorm nadelen kan hebben bij het kijken naar TV met meerdere personen.
  • Beeldkwaliteit: De apparaten van Panasonic en andere merken leveren beelden in 4K en/of Ultra-HD. Met minstens 3840×2160 pixels is dit vier keer meer dan conventionele HD-tv’s aankunnen. Het is ook van cruciaal belang dat de HDR-beeldstandaard wordt ondersteund. Goed om te weten: OLED TV’s upgraden automatisch films en series in HD naar 4K – en in uitstekende kwaliteit.
  • Geluid: Afhankelijk van de opstelling van de luidsprekers of als deze als extra geluidsbalk worden geleverd, kan de geluidskwaliteit van de TV-toestellen enigszins verschillen. Zorg ervoor dat de OLED TV de nieuwste technologieën zoals Dolby Atmos ondersteunt.
  • Bediening: Er zijn ook verschillen in het ontwerp en in de gebruikersbegeleiding van de menu’s op de TV – maar dit is eerder een kwestie van smaak. Sommige modellen worden geleverd met een Android- of webOS-besturingssysteem. De levering omvat klassieke afstandsbedieningen en/of speciale touchpads.
  • Extra apparatuur: Philips-apparaten worden bijvoorbeeld geleverd met Ambilight. De muur achter de TV is verlicht in kleur, passend bij het TV-beeld.
  • Verbindingen: De beste OLED TV’s hebben minstens één HDMI-aansluiting, waardoor UHD ontstaat met minstens 60, soms zelfs 120 beelden per seconde. Andere nuttige aansluitingen zijn een USB 2.0 en/of 3.0-poort, een LAN-poort en een SD-kaartsleuf.
  • Smart TV: OLED TV’s zijn slimme TV’s, d.w.z. ze kunnen worden aangesloten op het internet en bieden HbbTV-inhoud. Er zijn enkele verschillen in de beschikbare apps.

Trouwens: TV in 3D maakt deel uit van het beëindigde model. Hoewel er enkele oudere OLED-tv’s met 3D-functies waren of nog steeds zijn. De beste en nieuwste modellen van LG, Panasonic en Co. hebben deze functie echter niet nodig.

Tagged , , , , , ,