Wat zit er zoal in mijn make-up box.

Ik weet nog goed, toen ik voor de eerste keer zakgeld kreeg, het eerst wat ik er mee kocht was een lippenstift. Altijd was ik al gefascineerd door make-up en wat je ermee kan doen.

Ik mag nu ook wel zeggen dat mijn voorraad stevig gegroeid is de laatste jaren.

Ik vind het steeds belangrijk dat je bewust omgaat met make up. Dat je dus niet zomaar het eerste het beste op je gezicht smeert, om dan ook maar iets van make up op te hebben.

Ook vind ik het belangrijk dat je niet elke dag make up moet aan hebben. Hun je huid ook eens een make-up loze dag. Want zo maak je uiteraard ook je huid kapot, jammer genoeg, maar het is wel zo.

In deze blogpost wil ik je laten kennismaken met welke make-up ik allemaal gebruik en wat ik belangrijk vind als je je opmaakt. Is het nu voor een trouwfeest of gewoon om te gaan werken, je moet je aan enkele belangrijke regeltjes houden.

Laten we beginnen bij de basis: PFB ofwel Primer-Foundation-Bronzer.

Een primer is de eerst laag die je op je gezicht aanbrengt. Veel mensen vergeten dit soms maar het is wel een belangrijke als je wil dat je make up langer blijft zitten en de foundation beter uitkomt.

Als je een muur of een kastje wil schilderen bijvoorbeeld, gebruik je toch ook altijd een primer. Voor je gezicht is dit niet anders.

Een primer biedt ook bescherming voor je gezicht tegen eventuele schadelijke stoffen die in make-up zouden zitten.

In een primer zitten vaak volgende ingrediënten:

  • siliconen: gladde huid, vullen fijne lijntje en vergrote poriën op
  • silica: glimmende van de huid afnemen
  • minerale pigmenten: egale teint
  • wassen: beter hechting van foundation

Daarnaast kan een primer ook verzorgende ingrediënten bevatten zoals een sun protection factor.

Ideaal dus om als eerste laat op je huid aan te brengen.

In principe is een primer geschikt voor ieder huidtype, toch is het beter om niet de eerste de beste primer om je gezicht aan te brengen. Vraag in de winkel of je enkele primers mag testen voor je er een koopt. Als je een houten kastje wil schilderen, ga je toch ook geen primer voor metaal gebruiken?

De volgende stap is de foundation. Ook wel fond de teint genoemd. Dit breng je aan over heel je gezicht (en hals) en heeft het doel om oneffenheden weg te werken.

Foundation komt in verschillende kleuren, texturen, basissen.

Ga zeker op zoek naar wat jou het beste ligt. Vooral de kleur vind ik zeer belangrijk, omdat foundation je look volledig kan maken of kraken.

Daarom: testen testen testen!

Hier nog enkele gouden regels die je zeker in acht moet nemen als je foundation aanbrengt:

  1. Breng geen te dikke laag aan, less is more. Je mag eigenlijk niet zien dat je foundation op hebt
  2. Koop de gepaste kleur. Vraag in cosmetica winkels advies over welke kleur het beste bij jou past. Vraag zeker om te testen.

Heb je toch de verkeerde kleur mee naar huis, dan kun je hem nog altijd mengen met andere tinten.

  • Te donker: meng met zeer lichte
  • Te licht: meng met zeer donkere
  • te roze: meng met foundation met gele ondertoon
  • te geel: meng met foundation met roze ondertoon

Ook hier is de gouden tip: testen testen testen. Blijf testen tot je de perfecte kleur gevonden hebt die bij jou teint past. Probeer ook steeds in daglicht je foundation aan te brengen. Zo zie je hoe je foundation er echt uitziet.

  1. Laat de foundation drogen alvorens de volgende make-up laag aan te brengen. Foundation moet zich ‘zetten’ op het gezicht. Als je een muur in 2 lagen moet schilderen, wacht je ook altijd tot de eerste laag volledig droog is.
  2. Gebruik sponsjes of borsteltjes speciaal voor foundation voor het beste resultaat. Met je vingers kan ook maar vind ik hygiënischer en door de warmte van je vingers wordt de foundation vloeibaarder.
  3. Ken je huidtype. Voor een droge huid raad ik een foundation op oliebasis aan die de huid extra gaat voeden. Voor een vette huid gebruik je best foundation op waterbasis die de huid gaat hydrateren maar niet nog vetter gaat maken.

Een laatste stap bij de basis is een bronzer. Dit is de finishing touch, maar is eigenlijk niet noodzakelijk. Als je vorige stappen goed uitgevoerd hebt, dan mag je gerust deze stap overslaan.

Bronzer gebruik je om een matte look te bekomen. Vaak enkel te gebruiken op de T-zone (voorhoofd, neusbrug en kin) en op kaaklijn.

Doe dit dus enkel als je foundation na een tijdje nog altijd een nat effect heeft. Als je foundation al droog is hoeft dit zeker niet, je wil namelijk niet dat je gezicht er droog en poederig gaat uitzien (ooit al de make-up van een toneelspeler van dichtbij gezien, met te veel bronzer ga je er ook zo uitzien.

Zo, de basis ligt er op. Laten we overgaan naar de volgende stap in mijn make up-routine: de fine tuning.

Nee je bent niet plots op een blog voor auto’s terecht gekomen. Maar ik moest het kind een naam geven…

Met fine tuning bedoel ik: oogschaduw, lippenstift, blush,… Kortom, de dingen die je aanbrengt om je look eigen te maken. Meestal, op een doordeweekse dag, sla ik deze stap over en ga ik metteen over naar de laatste stap in mijn make-up routine. Dit doe ik dus meestal enkel als ik naar een feest of een speciale gelegenheid ga.Voor iedere gelegenheid, kun je verschillende soorten make up dragen.

Hierbij kan ik alleen maar zeggen (en ja ik val in herhaling): testen testen testen. Probeer dingen uit. Maak je eigen stijl en stap af en toe eens uit je comfortzone. Probeer dingen die je niet gewoon bent. Is het niets, dan weet je dat dan ook weer.

Ook hier kan je een primer gebruiken. Een primer zorgt dat de toplaag beter uitkomt en ook beter blijft zitten waar ze moet zitten. Je hebt verschillende primers op de markt: oogschaduw primer, lippenstift primer, …

Heb je vragen over bepaalde technieken, bepaalde make-up, wil je dat ik iets uittest of je ergens mee help? Aarzel dan zeker niet om je vraag te stellen, ik sta je graag bij met raad en daad!

Als laatste stap in mijn make-up routine: de finishing touch.

Dit is de laatste stap, de stap die je look afmaakt. Zonder dit, ontbreekt er iets aan je look.

Bij mij is dit altijd: mascara en wenkbrouwen.

Mascara werkt je ogen helemaal af. Het heeft een extra touch aan je ogen, aan je blik. Zonder mascara is zijn je ogen nooit helemaal afgewerkt, hoe goed je oogschaduw ook is aangebracht.

Ook hier benadruk ik ook weer het belang van primeren. Een primer aanbrengen voor je je mascara aanbrengt, zorgt niet alleen voor extra bescherming van je wimpers, maar ook dat de toplaag beter op zijn plaats blijft.

Ik had ooit eens mijn mascara vergeten aan te brengen. Ik had de perfecte smokey eyes gedaan en was naar buiten zonder mascara. Plots had ik het door, te laat natuurlijk!

Mascara vind ik dus zeer belangrijk (en zelfs bijna het belangrijkste).

Je hebt verschillende soorten op de markt, de mascara vliegt ons soms rond de oren.

Gelukkige kan de mascara ingedeeld worden in 5 groepen:

  • neutrale mascara: zonder echt toegevoegde waarde. Legt gewoon een mooi laagje mascara over je wimpers en zorgt voor een afgewerkt ‘ogende’ blik.
  • waterproof mascara: ga je ergens naartoe waarvan je weet dat je een traantje zal wegpinken, of heb je gewoon last van vlug waterende ogen. Dan is waterproof mascara de ideale oplossing. Dit bevat een speciaal ingrediënt dat vocht afstoot en niet gaat uitlopen. Het nadeel is dat het niet gemakkelijk te verwijderen is. Je hebt hiervoor speciale make-up remover op de markt. Probeer toch niet te lang en te hard te wrijven, want zo beschadig je niet alleen je wimpers, maar ook de huid rond de ogen.
  • verlengende mascara: in deze mascara zitten kleine synthetische vezeltjes die lengte aan je wimper geven. Ze bootsen een beetje de valse wimpers na.
  • volume mascara: als je dunne wimpers hebt dan gebruik je best volume mascara. Deze mascara bevat een hoger percentage was en silicone die een dun laagje om de wimper vormen en zo de wimper dikker doen lijken.
  • gekleurde mascara: mascara heb je ook in verschillend kleuren. Noem een kleur en er bestaat er een mascara van. Je kan perfect gekleurde mascara dragen op een gewone doordeweekse dag. Het moet niet altijd comfort black zijn. Probeer uit welke kleur jou het beste staat.

Net als bij andere make-up, geldt hier ook de regel: less is more. Je wil absoluut geen klonters of wimpers die samenkleven van te veel mascara.

Gebeurt dit toch? Dan heb ik een goede tip (gelezen op een andere blog, ze werkt wel echt!). Dop even met een wegwerp mascara borsteltje in de make-up remover (best vloeibare), strijk even over je wimpers en weg zijn de klonters.

Als laatste komen de wenkbrauwen aan de beurt. Veel mensen vergeten dit. Je wenkbrauwen maken ook deel uit van je gezicht en het is daarom ook belangrijk dat ze er goed bij liggen (of hangen, te zien hoe je het bekijkt). Wenkbrauwen die niet mooi geëpileerd zijn, kunnen je een heel andere blik geven.

Ik doe nooit mijn wenkbrauwen zelf, omdat ik dit persoonlijk moeilijker vind om dit van mezelf te doen. Dus waarom niet uitgeven aan iemand die er wel iets van kan. Is tegenwoordig niet meer zo duur en je kiest zelf welke techniek: pincet, waxen, suikerontharing, … je kiest.

(suikerontharing is zeker een aanrader!!!)

Voor de rest werk ik mijn wenkbrauwen af met een gewone brow setter. Dit is een soort gel die ervoor zorgt dat je wenkbrauwen steeds in de juiste vorm blijven liggen.

Ik hou ze dus zo naturel mogelijk.

Dit was het, mijn make-up routine.

Heb je vragen, opmerkingen, ideeën of wil je dat ik iets test of uitprobeer. Vragen staat vrij!

Ook tips zijn meer dan welkom!

 

Op jou gezondheid!

Groetjes,

Jolien

Tagged ,