Als je besloten hebt te scheiden sta je aan het begin van een nieuwe klus. Jullie zullen de zaken die van belang zijn moeten gaan regelen en dat is niet altijd een sinecure. Vaak heb je samen veel opgebouwd en zijn jullie levens met elkaar vervlochten. In eerste instantie is de beslissing om te scheiden een emotionele. Toch moeten jullie nu gaan nadenken over de verdeling van zaken. Dat moet zo eerlijk mogelijk gebeuren. Financiën, pensioenen, huis en/of hypotheek, schulden en bezittingen. Het is tijd om het gevoel even te parkeren en zo objectief mogelijk te bekijken wat je rechten en plichten zijn. Als er kinderen in het spel zijn is het niet onwaarschijnlijk dat er kinderalimentatie geregeld moet worden. Maar in sommige gevallen kan er ook recht zijn op partneralimentatie. Vooral als de ene partner een veel hoger inkomen heeft dan de ander kan partneralimentatie aan de orde zijn.
Hoe weet ik of ik recht heb al alimentatie?
Er zijn online diverse rekenmodellen beschikbaar die heel goed een richtlijn kunnen zijn wanneer jullie nog in een goede onderlinge verhouding verkeren. Wanneer je samen tot een berekening komt en daar achter staat heeft dat de voorkeur boven het regelen via een derde. Maar ook een mediator kan een heel goed hulpmiddel zijn om de zaken goed te verdelen. Het voordeel van een mediator is dat die vanuit jarenlange ervaring, niets over het hoofd zal zien. Daarbij is hij of zijn onpartijdig en dat is in sommige situaties wel zo prettig.
Wat zijn de regels omtrent partneralimentatie?
De regels omtrent partneralimentatie worden steeds verder aangescherpt. Het is dus zaak om je op de hoogte te stellen van de laatste wetgeving. Alimentatie heeft een grote invloed op je nieuwe leven. Of je nu de ontvanger of de gever bent. Houd er rekening mee dat je er jaren aan vast zit. De afspraken komen in jullie echtscheidingsconvenant te staan. De rechter bepaalt uiteindelijk of dit akkoord is. Meestal wordt het convenant onverkort overgenomen.