DAB radio staat voor Digital Audio Broadcasting en is, wat de Nederlandse overheid betreft, dé toekomst voor radio in Nederland. In de toekomst is het de bedoeling dat alle FM frequenties uit de lucht worden gehaald en vervangen zullen worden door het digitale DAB radio signaal. De techniek is inmiddels ver genoeg ontwikkeld en verschillende andere landen zijn al druk bezig om de FM stations om te wisselen voor DAB radio zenders. Maar hoe werkt DAB nu eigenlijk? En wat zijn de voordelen ten opzichte van de traditionele FM zenders?
Wat is DAB?
DAB is een techniek die al een hele tijd bestaat. In 1993 werd het aangekondigd als de mogelijke, digitale, opvolger van de normale radio. Om het verschil te begrijpen is het belangrijk om beide vormen van radio tegenover elkaar te zetten. De oude, traditionele, radio maakt gebruik van zogenoemde analoge signalen. Dit zijn frequentiegolven die door een zendmast worden uitgezonden en door je radio worden opgevangen en vervolgens worden omgezet in geluid. In principe doet DAB radio hetzelfde, maar met het verschil dat het signaal niet analoog is, maar digitaal.
Analoge radio uitgelegd
Bij analoog is het bovendien belangrijk dat je een onderscheid maakt tussen de drie vormen waarin deze kan worden uitgezonden. Daarbij is FM kwalitatief het beste, maar heeft wel het kortste bereik. Vervolgens heb je de AM, die een gemiddelde kwaliteit heeft, met een gemiddeld bereik van 500 tot 1000 kilometer. Ten slotte heb je ook de SW, oftewel de kortegolf, die de langste afstand kan afleggen, tot wel duizenden kilometers. Het voordeel van digitale radio is dat het veel meer informatie kan bevatten dan FM, AM of SW. Hierdoor is het mogelijk om veel meer stations te kunnen ontvangen met een DAB radio dan met een FM radio mogelijk is.
DAB+
Eigenlijk is het fout om nog te spreken over DAB radio. In 2005 werd namelijk een verbeterde versie uitgebracht die DAB+ radio heet. Deze nieuwe techniek kan met een lagere bitrate, oftewel de kwaliteit van het signaal, een voor het gehoor betere geluidskwaliteit voortbrengen. Dit komt vooral door een nieuwe techniek, die AAC+ heet.
Uitrol van digitale radio in Nederland
Vanaf 2009 is ook in Nederland de uitrol begonnen van DAB+ radio. Daar ging een behoorlijk meningsverschil tussen de overheid en de verschillende zenders aan vooraf. De overheid wilde namelijk dat alle omroepen ook op DAB+ gingen uitzenden. Dat had als voordeel dat er ruimte ontstond voor meer zenders, die op dat moment niet via de FM konden uitzenden. Dat was tegen het zere been van de zenderbazen die net veel geld hadden betaald om voor een bepaalde hoeveelheid tijd uit te mogen zenden via de FM. Door het invoeren van DAB+ werd hun investering ineens bedreigt. Omdat een oplossing niet mogelijk bleek, heeft de overheid de zenders op een gegeven moment verplicht om ook via DAB+ te moeten uitzenden.
FM en DAB radio naast elkaar
Daarnaast mochten ze hun FM frequenties natuurlijk ook gewoon houden. Inmiddels is DAB+ radio in vrijwel heel Nederland te ontvangen. In ieder geval de publieke omroepen, zoals NPO1 en NPO2. Ook de grote commerciële zenders, zoals Radio538 en QMusic kun je vrijwel overal ontvangen. Een DAB radio kopen heeft daarmee zeker een aantal voordelen boven een normale FM radio aanschaffen. Ten eerste is de kwaliteit van het geluid een stuk beter. Er is geen ruis. Bovendien kun je via DAB+ veel meer zenders ontvangen dan met de FM radio. Bovendien bevat bijna elke DAB radio de mogelijkheid om ook naar FM te kunnen luisteren.
DAB radio versus Internetradio
Toch kent DAB radio tot nu toe ook één nadeel. Omdat de meeste radiofabrikanten nog vooral FM radio`s verkopen ligt de gemiddelde prijs voor een DAB radio nog een stuk hoger dan voor een simpele FM radio. Daar staat tegenover dat deze inmiddels al wel een heel stuk is gedaald en dat deze naar verwachting nog verder zal dalen. Ook heeft DAB radio een geduchte concurrent: internetradio. Via internetradio kun je namelijk ook veel zenders ontvangen. Het enige wat daarvoor nodig is, is dat ze hun programma`s ook streamen via het internet. De internetradio is zelf verbonden met het internet en geeft de mogelijkheid om enorme hoeveelheden zenders op te zoeken en af te spelen. Daarbij is de afspeelkwaliteit niet altijd even goed zeker in vergelijking met DAB radio, maar de keuze is wel (ook) enorm. Verder heeft internetradio wel een groot probleem. Radio verschuift namelijk steeds meer van de huiskamer naar de auto. En in de auto heb je nou eenmaal geen WiFi beschikbaar waarop je een internetradio kan aansluiten. Wel is de auto geschikt voor DAB+ radio, wat deze laatste een groot voordeel geeft.
De toekomst
Digitale radio is zonder meer de toekomst, maar of DAB radio en met name DAB+ die positie in handen houdt is de vraag. Op dit moment kun je met gerust hart een DAB radio kopen als je veel zenders wilt kunnen ontvangen in een hoge kwaliteit. Ook de overheid heeft inmiddels een voorschot genomen op de toekomst van DAB radio. De digitale bandbreedte die wordt gebruikt om DAB+ uit te zenden is namelijk ook geschikt voor nieuwe, alternatieve technieken om radio mee uit te zenden. Er is dus nog ruimte voor ontwikkeling en het laatste woord over de toekomst van de DAB radio is dus zeker nog niet gevallen.