Goed idee: overstappen op een externe brievenbus

De meeste woningen beschikken over een brievenbus die in de deur of muur geplaatst is. De post wordt via deze gleuf direct op de deurmat gegooid, waardoor het niet nodig is om het huis te verlaten voor de post. Toch stappen er steeds meer mensen over op een externe brievenbus.

De motivatie hiervoor verschilt per persoon, maar objectief gezien zijn er verschillende redenen denkbaar om deze overstap te maken. Wij zetten de voordelen van een dergelijke brievenbus op een rij en kijken naar de opties die u heeft bij een dergelijke overstap.

Brievenbus_Shutterstock

Waarom een extern model een goede optie is

Traditioneel gezien beschikken deuren in woningen over een gleuf met een klepje waardoor de post gegooid kan worden. Het is iets waar we weinig over nadenken, maar eigenlijk heeft een dergelijk type brievenbus verschillende nadelen, zeker ten opzichte van een extern model.

Warmteverlies

Zeker in de laatste jaren is energiebesparing een belangrijk onderwerp geworden in de maatschappij. We zijn volop bezig met isolatie, zuinige verlichting en andere zuinige apparatuur, maar vergeten vaak naar de traditionele brievenbus te kijken.

Hoewel er meestal een borstel in de gleuf aanwezig is en deze bovendien is afgedekt met een klepje, gaat er veel warmte verloren via deze plek. Brengt u de hand naar de brievenbus, dan wordt eigenlijk direct duidelijk dat er – zelfs met borstel en klepje – nog een flinke luchtstroming plaatsvindt. Met name in de winter kan dit leiden tot hogere stookkosten. Zonde, zeker wanneer er op andere punten in het huishouden wel gelet wordt op een zuinig gebruik van energie.

Veiligheid

Ook met het oog op veiligheid is een gleuf in de deur niet direct de beste optie. Zeker wanneer de deur van binnen niet op slot is gedraaid, kunnen inbrekers kinderlijk eenvoudig binnendringen dankzij de brievenbus. Het enige dat zij hier voor nodig hebben, is een kleerhanger.

Zelfs wanneer de deur wel op slot is gedraaid, laten veel mensen de sleutel in het slot zitten. Het idee hierachter is dat er nu niets in het slot gestoken kan worden vanaf de buitenkant. In de praktijk is dit echter juist onveilig, omdat de sleutel met behulp van een magneetje uit het slot gehaald kan worden. Ook hier speelt de brievenbus een essentiële rol voor de inbreker.

Praktisch

Ten slotte kunnen er ook nog praktische redenen zijn om te kiezen voor een externe bus. Met een ingebouwde brievenbus valt de post meestal direct op de grond. Om allerlei redenen kan dit ongewenst zijn, bijvoorbeeld wanneer er huisdieren zijn die met de post aan de haal gaan. Ook is het simpelweg onhandig om de post van de grond af te rapen, wanneer deze ook op een normale hoogte uit een bus gehaald kan worden.

Verschillende soorten brievenbussen

Wilt u overstappen op een externe brievenbus, dan zijn er grofweg drie verschillende opties waarvoor gekozen kan worden: een staand model, een wandmodel en een bus op een stuk. Hierbij kan eventueel een verdere onderverdeling gemaakt worden door te kijken naar het materiaal van de bus en de aanwezigheid van een enkele of dubbele bus. We lopen de verschillende soorten externe brievenbus kort na.

Wandmodel

Met een wandbrievenbus wordt de bus aan de muur van de woning gemonteerd. Dit is doorgaans op ongeveer anderhalve meter hoogte, vaak naast de deur. De post kan eenvoudig vanuit de deuropening gepakt worden, zonder dat u daadwerkelijk (of meer dan één stap) naar buiten hoeft te gaan.

De brievenbus wordt met behulp van een meegeleverd sleuteltje geopend, zodat buitenstaanders de post niet kunnen stelen. In sommige gevallen kan er ook een naamplaatje op de bus gezet worden.

Staand

Een staande brievenbus bevindt zich meestal aan het begin van de oprijlaan en is met name bij een grote oprijlaan of tuin prettig voor de postbode. De bewoner kan de post ophalen bij aankomst bij de woning.

Het belangrijkste verschil met een wandmodel is het formaat. Bij een staand model is doorgaans een stuk meer ruimte voor post. Waar bij wandmodellen (kleine) pakketjes niet altijd passen, is dit bij staande modellen vaak wel het geval. Ook hier kan de brievenbus geopend en gesloten worden met behulp van een sleuteltje.

Staande modellen worden over het algemeen gezien als stijlvoller dan een wandmodel of brievenbus op stok. Tegelijkertijd zijn ze ook zwaarder en wat duurder dan andere modellen.

Op stok

Een brievenbus op stok is vergelijkbaar met het staande model, maar iets simpeler. Een dergelijk model is vaak even groot als een wandbrievenbus, maar bevindt zich simpelweg niet aan de muur, maar op een stok. Ook dit model is daarom geschikt voor woningen met een lange oprijlaan of grote tuin.

Materiaal en kleur van de brievenbus

Gaat u een brievenbus kopen, dan moet er ook bepaald worden welke kleur en van wat voor soort materiaal de bus gemaakt moet zijn. Ook hier zijn er over het algemeen drie varianten: plastic, metaal en RVS. De plastic bus is het meest simpel en goedkoop. Een metalen of RVS brievenbus is duurder, maar ook duurzamer en stijlvoller.

Voor moderne woningen is een RVS brievenbus bijzonder geschikt, terwijl bij traditionele woningen een metalen model over het algemeen wat beter past. Uiteraard spelen kleur en eventuele details hierbij ook een belangrijke rol.

Aandacht voor de postbode

Een brievenbus moet niet alleen praktisch zijn en mooi ogen voor de bewoner, maar ook praktisch zijn voor de postbode. Een postbode moet dagelijks honderden poststukken afleveren, waarbij het prettig is als er niet bij iedere woning veel moeite bestaat om de post af te leveren. Kies het liefst voor een bus waarbij de klep naar binnen opengaat, zodat deze met de post opengeduwd kan worden.

Voorkom bovendien een klep die erg zwaar is of scherpe randjes heeft. Dit voorkomt niet alleen eventuele schade aan de post, maar ook ongelukjes voor de postbode. Heeft u een brievenbus die niet naast de deur zit, plaats dan een naamplaatje op de bus. Zo kan de postbode altijd controleren of de naam op de post overeenkomt met de naam op de bus.

Het wil namelijk nog wel eens voorkomen dat verzenders een verkeerd huisnummer bij het adres op de post zetten. Kan de naam gecontroleerd worden, dan komen vergissingen minder vaak voor.