Ik ga in bad en ik neem mee …

Een badje, het kan toch eens deugd doen! Ik ben iemand die enkel in bad ga als ik heel veel tijd heb. Anders ga ik altijd in de douche als het vlug moet gaan. Maar van een lang en deugddoend bad kan ik echt genieten.

Daarbij heb ik altijd bepaalde rituelen en gewoontes. Naast de standaard verzorgingsproducten zoals product om je te wassen, shampoo en conditioner, neem ik altijd nog andere producten bij mij in bad om mijn huid eens extra te verwennen.

 

Badolie mag bij mij niet ontbreken. Badolie blijft, in tegenstelling tot andere oliën, niet op het oppervlak drijven, maar vermengt zich met het badwater en maakt het water (meestal toch) melkachtig.

Badolie beschermt en hersteld, in tegenstelling tot badschuim, te huid van uitdroging en beschermt de natuurlijke huidbarrière tegen verdere uitdroging. Vetten zorgen namelijk voor een natuurlijke huidbarrière die het vocht in onze huid gaat vasthouden en er dus voor zorgt dat de huid niet gaat uitdrogen.

Waarom je beter geen badschuim gebruikt: 

Badschuim gaat de huid net gaan uitdrogen. Zeep bestaat uit vetzuren die de natuurlijke vettige beschermlaag van de huid gaat afbreken, waardoor de huid gaat uitdrogen. Is je wassen met zeep dan niet goed? In principe kan dat geen kwaad, omdat je je huid maar kort in contact laat komen met de zeep, in tegenstelling tot badschuim waarbij je echt en lange tijd in de zeep ligt. Als je na iedere douche of iedere keer als je je wast enorm last hebt van droge huid, dan raad ik toch aan om zeep zonder zeep te (ph-neutraal: neutrale zuurtegraad). Ga hierbij ten rade bij je arts of apotheek, zij weten perfect wat je nodig hebt.

Een ander voordeel, vind ik persoonlijk toch, is dat badolie niet schuimt. Ik ben misschien een van de weinige vrouwen die niet graag schuim in mijn bad heeft. De reden waarom? Ik vind het altijd zo’n gedoe achteraf om al dat schuim uit je bad te krijgen, dat is alles

Een ander leuk iets die je in je bad kan doen is een bruistablet. Nee geen dafalgan. Alhoewel, zou dat helpen na een nachtje doorzakken?… Nee, focus! Dat is helemaal iets anders, waar we het nu niet over zullen hebben.

Een bruistablet of bruisbal die je in je bad doet en volledig gaat oplossen. Dat ziet er allemaal heel chemisch en bijna gevaarlijk uit, maar eigenlijk is dit zeer onschuldig. In zo’n bruisbal zit er natriumbicarbonaat, dit is verantwoordelijk voor het bruisen, maar is ook een ontzuurder of zuurneutralisator. Het houd de zuurtegraad van je lichaam dus in balans door de zure afvalstoffen te gaan neutraliseren. Andere ingrediënten van een bruisbal zijn eterische oliën voor de huidverzorging, bloemenextracten voor de geur en kruiden of kleurstoffen die je badwater een mooi kleurtje geven.

Je hebt bruisballen in alle geuren, kleuren, vormen en thema’s. Valentijn? Ja, dat bestaat! Kerst? Yep! Galaxy? Zeker!

Ik zei dus, in alle geuren, kleuren, vormen en thema’s

 

Als je nog niet helemaal gerust bent van wat er in zo’n bruisbal zit, dan kun je het ook zelf maken, het is supersimpel. Zo weet je zeker wat je allemaal in je bad gooit en waar je dus zelf in kruipt.

 

De dingen waarmee ik mij was!

Een ander iets dat zeker niet mag ontbreken is een badspons. Ik hoor jullie al denken: badspons? Is dat niet kei vies?

Ja inderdaad. De functie van een badspons is dat het alle dode huidcellen van je huid haalt. Dat is ondermeer belangrijk om je huid gezonder te maken en je nieuwere huidcellen de kans te geven om optimaal te groeien. Door de ruwe structuur van de spons, schraapt het bij wijze van spreken alle vuiligheid, bacteriën en andere dingen die niet meer op je huid thuishoren eraf. En dan zit dat in die spons. Als je daar over nadenk dan is dat inderdaad vies.

Maar wist ja dat je die spons heel gemakkelijk proper kan maken? Het is heel simpel: je legt de spons vochtig (niet kletsnat) in de microgolf, 1 à 2 minuten op de hoogste stand. Et voila, je spons is weer bacterie en geur vrij. Natuurlijk is het aan te raden om af en toe je badspons eens te vervangen. Ik maak hem om de wasbeurt proper en vervang hem om de 4 wasbeurten.

Als je toch niet van een badspons moet weten, heb je ook nog een andere manier om alle dode huidcellen van je huid te krijgen. Dit door een scrub. 

Scrub is een korrelachtige substantie. Je hebt het in verschillende texturen en korrelgrootes. Voor een extreem ruwe en droge huid mag je best wel een ruwe scrub gebruiken. Zo ga je alle losse huidcellen verwijderen en optimaliseer je de doorbloeding van de huid, wat de huid minder droog maakt. Je bodylotion achteraf wordt dan ook veel beter opgenomen.

Voor een gevoeligere en dunnere huid, zoals je gezicht, gebruik je best een mildere scrub in de vorm van een cleanser of douchegel.

Scrubben biedt ook nog tal van andere voordelen:

  • je huid wordt zachter
  • betere doorbloeding van je huid
  • je wordt sneller en egaler bruin en je zal ook langer je kleur behouden
  • verzorgingsproducten worden beter opgenomen

Het is voldoende om de scrub lichtjes op de huid te masseren. Ga dus niet als gek je lichaam in gaan scrubben, want dan maak je meer kapot dan dat het goed doet.

Scrubben doe je best ook maar 1 à 2 keer per week. Doe je het toch meer, dan heb je het risico dat je de gezonde huidlaag gaat weg scrubben en dat kan de bedoeling niet zijn. Voor extreem gevoelige huid is zelfs 1 à 2 keer in de maand genoeg.

Maar wat ik het belangrijkste vind…

Naast alle verzorgingsproducten zorg ik ook dat het nemen van een bad ook een echt mij-momentje wordt. Ik sluit alle deuren, zorg voor de muziek die ik mooi vind, wit wijntje, eventueel een goed boek en …. aaaah… genieten maar. Voor het nemen van een bad heb je veel water nodig, zorg dan dat je het gebruikt en niet verbruikt en geniet er dan ook dubbel en dik van!

bath

Tagged ,