Bij preventief onderhouden aan je garagepoort bespaar je kosten, voorkom je onveilige situaties en voorkom je dat je voor een gesloten poort of hek komt te staan. Dat is duidelijk, maar zelf onderhoud plegen, hoe doe je dat dan? Met de onderstaande onderhoudstips zorg je daar zelf op eenvoudige wijze voor.
-
Schoonmaken
- Maak je poort, luik of hek regelmatig schoon. De panelen en ramen kun je met een vochtige (zachte) doek of spons afnemen. Of je ook schoonmaakmiddel kunt gebruiken, is afhankelijk van het materiaal waarvan je toegangspoort gemaakt is. Raadpleeg bij twijfel hierover altijd eventueel aanwezige documentatie of laat het gebruik ervan helemaal achterwege.
- Maak tevens de rails goed schoon. Ook dit kan met een vochtige doek. Een schone looprails zorgt ervoor dat je poort soepel open en dicht blijft gaan.
-
Controleren
- Controleer of de poort soepel loopt wanneer je deze handmatig bedient. Let op: controleer eerst of de stroom is uitgeschakeld. Check daarbij of alle looprollen ronddraaien wanneer de poort beweegt. Wanneer dit niet het geval is, smeer de looprollen en controleer opnieuw. Als één van de looprollen vervolgens nog niet draait, dient deze vervangen te worden. Je kunt ervoor kiezen dit zelf te doen of een vakkundige technieker in te schakelen.
- Controleer of de torsieveren intact zijn. Als er beschadigingen zichtbaar zijn, is het van belang een erkende firma in te schakelen. Let op: ga nooit zelf aan de slag met op spanning staande veren.
- Controleer de hefkabels; wanneer er rafelingen te zien zijn, moet de betreffende kabel vervangen worden. Let op: doe dit niet zelf, maar schakel een erkend bedrijf in.
- Controleer de rubberen afdichtingen op slijtage of schade. Indien deze beschadigd zijn, kun je ze zelf vervangen of een bedrijf inschakelen om het voor je te doen.
- Controleer overige onderdelen (zoals scharnieren en sloten) op roest en slijtage. Bij roestvorming of slijtage is het belangrijk de onderdelen tijdig te vervangen. Ook hier geldt weer: het vervangen kun je zelf doen, maar laat kabels en veren over aan de vakman.
-
Smeren
- Smeer de lagers en assen van de looprollen.
- Neem een met olie doordrenkte doek en ga ermee over de torsieveren, zodat de windingen onderling gesmeerd worden. Let op: wees hierbij altijd voorzichtig, veren op spanning kunnen gevaar op leveren.
- Smeer de looprails van de poort. Doe dit echter pas nadat je hebt gecontroleerd dat deze goed schoon is en dat er zich geen obstakels (zoals schroeven of bouten) bevinden in de rails.
Regelmatig onderhoud voorkomt problemen op de lange termijn en verlengt de levensduur van je toegangspoort, rolluik of hek aanzienlijk. Naast de bovengenoemde stappen die je zelf kunt uitvoeren, is het belangrijk regelmatig een vakkundige technieker onderhoud te laten plegen.
ROMASS kan je daarbij helpen. Wij hebben meer dan 20 jaar ervaring en zorgen er voor dat je kantelpoort, sectionaalpoort, toegangspoort of rolluik goed onderhouden wordt. Neem contact op voor meer informatie of neem een kijkje op onze website.