Om een gelukkig leven te leiden zijn een aantal zaken belangrijk. Maslow had er al een theorie over, waarbij de behoeften van ons mensen duidelijk worden gecategoriseerd. Eten, drinken, veiligheid en sociale interactie hebben we sowieso nodig, maar als je echt gelukkig wil worden moet je ook het gevoel hebben dat je iets doet waar je goed in bent, een gevoel dat je erbij hoort en iets doet waar je achter staat. Je kan een gezellig gezin hebben en een mooi huis, maar als je gedurende de acht uur per dag dat je aan het werk bent niet gelukkig bent, zal je leven in het algemeen ook geen hoog cijfer ontvangen.
Vaak is men ongelukkig op werk omdat er gaten zijn tussen de potentie en de wensen van de werknemer en de werkgever en het bedrijf. Dit betekent niet dat je gelijk op zoek moet naar ander werk, maar dat het wellicht wel een idee is om eens te kijken of en wat er kan veranderen op de situatie te verbeteren. Loopbaanbegeleiding kan een uitkomst zijn. Je gaat met de begeleider in gesprek om elkaar te leren kennen, je analyseert de situatie of het probleem en kijk je welke technieken en inzichten jou kunnen helpen bij het verbeteren van de situatie. Tot slot pas je deze toe en evalueer je samen de situatie om te kijken of het verbeterd is en of er verder nog wat gedaan kan worden.
Deze aansluiting tussen de werknemer en de werkgever en hoe goed de werknemer aansluit bij de organisatie wordt ook wel de vitaliteit genoemd. Dit wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren, zoals de mate van verantwoordelijkheid, waarderen, de bedrijfscultuur en de mogelijkheid om door te groeien voor de werknemer. Samen met de loopbaanbegeleider kan je bij eventuele gaten samen kijken hoe je deze kunt dichten.