Haast iedereen met een relatie ervaart weleens minder makkelijke periodes. Ongeveer 70 procent heeft op een bepaald moment last van relatieproblemen. Liefde is iets belangrijks in het leven. Een gelukkige relatie zorgt voor tevredenheid bij de mens en zorgt ervoor dat stress op een afstand wordt gehouden. Er zijn helaas veel gevallen waarbij het allemaal niet soepel verloopt. Er is pas echt sprake van een relatieprobleem als ruzies zich blijven herhalen en opstapelen waardoor het als een zware last wordt ervaren.
Problemen
Er zijn een hoop oorzaken van relatieproblemen. Hoe langer de relatie, hoe groter de kans er is dat verschillen tussen twee personen naar boven drijven en het evenwicht in de relatie verstoord raakt. Een relatie kan op de lange termijn ook als saai en vervelend worden gezien. Hierdoor kunnen ruzies opkomen. De zes meest voorkomende gevallen worden hieronder toegelicht.
- Ontrouw
Vreemdgaan zorgt ervoor dat een relatie bijna altijd onder druk komt te staan. De vraag is of dit de oorzaak is van het relatieprobleem of dat er andere oorzaken waren die tot het probleem hebben geleid.
- Geldproblemen
Hoe je het wendt of keert, geld speelt een belangrijke rol in het leven. Financiële problemen kunnen leiden tot ruzies en spanningen in een relatie. Het kan ook voor veel stress zorgen.
- Persoonlijkheid of psychische problemen
Een van de meest voorkomende redenen van de problemen is een depressie bij de partner. Andere psychische problemen zoals een burn-out, bindingsangst en wantrouwen veroorzaken vaak dezelfde problemen.
- Ruzies
Ruzies komen overal en bij iedereen voor. Wanneer er sprake is van jaloezie, ruzie en agressie kan dit bij stellen zorgen voor relatieproblemen.
- Minder intimiteit
Volgens velen is het een verrijking van de relatie als seks als prettig wordt ervaren. Het kan daarentegen ook een probleem zijn of worden als bijvoorbeeld de behoeften en verwachtingen van de partners (te) veel van elkaar verschillen.
- Slechte communicatie
Goede communicatie in een relatie is essentieel, het begint met goed te luisteren naar elkaar. Valkuilen met betrekking tot communicatie in een relatie kunnen zijn dat er moeilijk over gevoelens gepraat kan worden, de partner niet voor zichzelf op durft te komen en dat elkaar verwijten worden gemaakt.
Voor elk van de hierboven genoemde gevallen bestaan één of meerdere oplossingen.
Behandeling
Relatietherapie werkt, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, heel goed bij relatieproblemen. Bij EFT (emotionally focused therapy) is wetenschappelijk aangetoond dat 75% van de stellen die hiermee aan de slag zijn gegaan, de relatie sterk is verbeterd. De kans op succes is groter naarmate de therapie eerder wordt ingezet. Door te kiezen voor deze therapie, leer je op een volwassen manier om aan iets heel belangrijks te werken, namelijk de relatie. In veel gevallen komt het ook ten goede van mensen in je omgeving die last hebben van de problemen, zoals aanwezige kinderen. Een voorwaarde is wel dat beide partners bereid zijn om er alles uit te halen.