Een infrarood camera, ook wel warmtebeeldcamera genoemd, helpt u zaken waar te nemen die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Het legt temperatuurverschillen voor u bloot. Er wordt een foto gemaakt en hierop ziet u, door verschillen in kleuren, waar het warm en koud is. Een warmtebeeldcamera kan voor zeer uiteenlopende doeleinden worden gebruikt. Steeds meer bedrijven gebruiken deze camera om bijvoorbeeld naar storingen te zoeken.
Thermografie: wat houdt het precies in?
Door middel van thermografie kunt u de temperatuur in kaart brengen. Bij deze meetmethode hoeft u daarvoor geen contact te maken met datgene wat u onderzoekt, terwijl dat bij andere meetmethodes wel noodzakelijk is. Het meten gebeurt door middel van een infraroodcamera van een afstand. Deze levert een beeld af, wat een thermogram wordt genoemd. Het lijkt grotendeels op een foto, maar het toont naast het gewone beeld ook warmte. De koude plekken krijgen een donkere kleur en de warme plekken een lichte kleur van de warmtebeeldcamera. Zo ziet u in een oogopslag waar het koud en warm is.
Waarvoor wordt een infrarood camera gebruikt?
Thermografie wordt in veel sectoren gebruikt. Het wordt met name toegepast in de industrie en elektrotechniek, maar ook voor kwaliteitscontrole en brandpreventie. Een warmtebeeldcamera kan bijvoorbeeld worden gebruikt om aan te tonen waar storingen zitten. Installaties worden zo eenvoudig geïnspecteerd. Vaak is een infrarood camera voorzien van een laserstraal waarmee u anderen gemakkelijk iets kunt aanwijzen. Deze moderne manier van het constateren van storingen door te kijken naar warmte, wordt steeds vaker gebruikt. Thermografie zal zich hoogstwaarschijnlijk nog verder ontwikkelen, zodat het op nog meer terreinen kan worden ingezet.