Er zijn veel verschillende soorten brandhout en ieder soort is weer te gebruiken voor verschillende doeleinden. Het ene type is meer geschikt om de kachel of open haard mee te stoken en de ander bijvoorbeeld om een kampvuur aan te steken. Alle soorten hout hebben wel wat gemeen en dat is dat het altijd zo droog mogelijk moet zijn. Want hoe vochtiger het hout is hoe slechter het brand en des te minder warmte het afgeeft en meer rookontwikkeling het veroorzaakt.
Hoe kun je het beste hout opslaan?
Hout dat net is gekapt moet je tenminste twee jaar opslaan om te drogen. Het beste onder een goede overkapping of schuur met de juiste luchting. Zorg er altijd voor dat de ondergrond goed droog is. Zou je het hout op een natte ondergrond plaatsen dan wordt het vocht in het hout gezogen. Een goed idee is om een aantal pallets onder de houtstapels te plaatsen zodat het niet op een natte ondergrond staat en het hout van de onderkant goed wordt doorgelucht.
Een aantal bekende houtsoorten uitgelicht
Bekende houtsoorten zijn beukenhout en eikenhout. Hier worden bijvoorbeeld ook de houtbriketten van gemaakt. Fikse Houtbriketten uit Almelo is de grootste producent en leverancier op het gebied van houtbriketten in heel Europa. Deze briketten worden gemaakt uit 100% schone houtvezels zonder dat er chemische toevoegingen worden gebruikt. Ze bieden twee types aan namelijk de Pini Kay en RUF houtbriketten met ieder weer hun eigenschappen. Kijk eens op de website www.fiksehoutbriketten.nl voor meer informatie en hun aanbod in de webwinkel.
Andere bekende houtsoorten zijn de els, es, naaldbomen en loofbomen. De es is prima brandhout en geeft veel warmte af. Naaldbomen zoals de den en de spar branden goed maar knetteren veel. Ook is de brandtijd hiervan erg kort. En deze soorten zijn dus absoluut niet geschikt om in de kachel of open haard te stoppen.
Ga je liever voor duurzaam en CO2 neutraal hout stoken?
Wil je voor een gezondere manier en milieu bewuste manier van hout stoken kiezen? Dan is de houtbriket toch echt het type wat er met vlag en wimpel uit springt. Houtbriketten worden geproduceerd zonder het gebruik van toevoegingen. Onder een bijzonder hoge druk worden ze geperst tot achthoekige briketten met een rond gat in het midden. Dit gat zorgt ervoor dat er wat zuurstof bij komt en dit geeft als resultaat een prachtig vlammenspel. Het vochtgehalte in de briketten is minder dan 5%. Dit is echt heel erg laag en dit zul je vooral merken wanneer het hout is opgebrand. Er blijft weinig restafval achter en u houdt uw kachel op deze manier veel langer schoon. Ook de rookontwikkeling zal vele malen minder zijn.
Er zijn nog een aantal voordelen van houtbriketten ten opzichte van bijvoorbeeld gewoon brandhout:
- minder dan 1% as blijft er over na het opbranden
- houtbriketten branden veel langer dan gewoon brandhout
- beter voor de gezondheid
- zeer hoog rendement
- schoon, droog en direct te gebruiken
- Geproduceerd volgens de DIN ISO EN 17225-3 norm