Over scheiding van tafel en bed hoorde je niet vaak meer maar sinds de laatste economische crisis weer steeds meer. Was het in verleden vooral een manier om uit elkaar te gaan voor mensen die wegens hun geloofsovertuiging niet konden scheiden, wordt het tegenwoordig vooral om financieel praktische redenen gedaan. Omdat in deze situatie alles van beide partners wordt gescheiden kan het voor sommige mensen een uitkomst zijn. Inkomen, vermogen, en daardoor ook fiscale aanspraken. Bij een scheiding van tafel en bed ontkoppel je in financieel opzicht beide levens maar je blijft wel getrouwd. Niet zelden leven en wonen de partners nog bij elkaar. Ook wanneer iemand ziek is en veel zorg nodig heeft kan het voordeliger te zijn om te kiezen voor deze vorm van scheiden. Op die manier kunnen rechten op toeslagen of uitkeringen ontstaan die er niet zouden zijn zonder de scheiding van tafel en bed. Het is dan emotioneel wel een pittige stap want het is niet wat je wilt.
Zo werkt het scheiding van tafel en bed
Een scheiding van tafel en bed is dus niet zo maar wat. Je regelt het net als bij een gewone scheiding via de rechter. Dat betekent dat alles verdeeld en beschreven moet worden in een convenant. Bij minderjarige kinderen zal er ook een ouderschapsplan moeten komen. Het is verstandig om begeleiding te vragen bij het opstellen van een convenant en/of ouderschapsplan door bijvoorbeeld een mediator. Overigens is het daarna mogelijk om deze scheiding in een reguliere scheiding om te zetten of om de scheiding van tafel en bed ongedaan te maken.
De gevolgen van een scheiding van tafel en bed
Er blijft onderhoudsplicht bestaan en het is niet mogelijk om met iemand anders te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Er is geen financiële verantwoordelijkheid naar elkaar en je bent niet aansprakelijk voor een nieuwe schuld van de ander. De pensioenen zijn verdeeld maar het nabestaandepensioen loopt door (jullie zijn immers nog gehuwd). Mochten er schulden zijn dan zijn deze verdeeld, evenals het vermogen en de inboedel. Hierdoor kan het mogelijk zijn dat één van de partners recht heeft op toeslagen of bepaalde heffingskortingen. Laat je goed voorlichten door bijvoorbeeld een mediator.