Aantal studenten met psychische problemen groeit

Steeds meer studenten hebben last van psychologische problemen. Dit blijkt uit rondgang van de Volkskrant. Het aantal studenten met klachten van vermoeidheid, concentratieproblemen of angstaanvallen groeit. Dit gaat soms samen met verslaving aan alcohol, drugs of het internet. Een deel studenten kampt met lichte of sterke burn-out klachten. Daarnaast hebben veel studenten een hoog en zelfs risicovol te noemen drankgebruik.

Er zijn meerdere oorzaken voor de groei in het aantal studenten met psychische problemen. De belangrijkste oorzaak is de toegenomen prestatiedruk. Hierbij speelt sociale media ook een rol. Jongeren maken zich meer zorgen om schulden sinds de basisbeurs is afgeschaft. Ze zitten in een kwetsbare levensfase. Universiteiten en hogescholen zouden ook meer moeten doen om dit aantal terug te dringen. Veel jongeren hebben het erg druk in hun studententijd. Naast dat eisen op universiteiten en hogescholen tegenwoordig erg streng zijn en er veel studentenpunten behaalt  moeten worden, hebben jongeren naast hun studie ook nog vaak een bijbaantje. Hierdoor hebben zij het extra druk en kunnen ze niet genoeg tijd besteden aan ontspanning.

Psychologen en praktijkondersteuners binnen huisartsenpraktijken hebben het drukker dan ooit. Veel praktijken zitten zelfs vol of er zijn wachtlijsten. Lichtere gevallen kunnen aan de slag met e-health, waardoor zijn op elk moment bezig kunnen zijn met de verbetering van hun gezondheid.