Amsterdamse huurhuizen minder vaak verkocht | Obligatiebeheer Noordenwind

 Woningcorporaties in de hoofdstad zijn terughoudender geworden met de verkoop van sociale huurwoningen in populaire stadsdelen als Oud-West en Oud-Oost. In de afgelopen jaren zijn juist in die wijken veel woningen verkocht, maar volgens de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) is dat nu niet meer nodig. Doordat de prijzen van woningen recent weer gestegen zijn, zijn de woningcorporaties niet langer genoodzaakt hun tekorten aan te vullen met de verkoop van een groot aantal huurwoningen.

 

Gemengde buurten

Omdat ook de AFWC het belang van gemengde buurten op waarde weet te schatten, gaat zij inmiddels selectief te werk. Alleen in wijken waar het overgrote deel uit sociale huurwoningen bestaat, worden nog veel huizen te koop aangeboden. Door de vermenging van koop en huur worden die buurten aantoonbaar verbeterd. Daarnaast wil de AFWC woonruimte blijven genereren voor de lagere middeninkomens en dat kan alleen door het liberaliseren van sociale huurhuizen.

 

Particuliere verhuur

Ongeveer 50.000 huurhuizen vallen in Amsterdam onder de particuliere verhuur. Deze woningen zijn opgekocht door vastgoedbeleggers en mogen dankzij nieuwe wetgeving verkocht of verhuurd worden voor steeds hogere prijzen. Dit zijn vooral appartementen in de gewilde stadsdelen en deze ontwikkeling zorgt dus juist voor het in stand houden van de ontstane verkooptrend.

copyright © 2016. Alle rechten voorbehouden Stichting Obligatiebeheer Noordenwind