De inhoud van de verbanddoos

Weet je nog de laatste keer dat er een ongeluk of ongelukje gebeurde in jouw bijzijn? Misschien wel, maar de kans is groot van niet omdat het enerzijds al wat langer geleden is en anderzijds omdat de vraag je overrompelde. De kans is groot dat alles met een sisser afliep omdat er iemand in de buurt was die wist wat er moest gebeuren en ook de juiste middelen had. Organisaties als scholen en bedrijven hebben BHV’ers die hier een speciale cursus voor gevolgd hebben en als het goed is heb je thuis ook een verbandkoffer staan voor het geval er in of rond het huis iets gebeurd.

Vaak blijkt deze verbandkoffer die men thuis heeft staan wel veroudert. Vaak wordt deze een keer aangeschaft en vervolgens bewaard op zolder, maar door de jaren heen raken verbandstukken hun elasticiteit kwijt en hoopt stof zich ook op, waardoor de kans toeneemt op besmetting van de wond als je het verband gebruikt. Kijk daarom regelmatig na of alles aanwezig is en of het nog niet te oud is, want dan kan je het beter vervangen.

Een verbandkoffer dient onder meer een schaar te hebben voor het knippen van verband en eventueel de kleding, pleisters voor zowel de wond als om het verband vast te zetten, klevende en niet klevende kompressen, snelverband, een rol elastisch verband en voor die speciale situaties zijn een pincet, tekentang en handschoenen ook geen overbodige luxe. Die laatsten kunnen bovendien ook stuk gaan als ze lang niet worden gebruikt omdat ze vaak van plastic zijn en dit wordt met de jaren stroever.

Als je kinderen hebt is het bovendien ook handig om een kinderverbanddoos te hebben. Een kinderverbanddoos heeft grotendeels hetzelfde, maar heeft kleurrijke pleisters en kleinere kompressen. Zo weet je er zeker van dat als je kinderen wat overkomt je goed voorbereid bent!