Digitalisering: ouderen hebben hulp nodig bij digitale administratie

Het lijkt dé trend van de afgelopen jaren te zijn: de digitalisering van talloze bedrijven. In alle bedrijfssectoren is de digitalisering er ingeslopen – want “we moeten met onze tijd meegaan”. De brievenbus wordt steeds leger, de administratie en boekhouding moeten digitaal en eenmanszaken sluiten vanwege de moordende online concurrentie. Door deze verandering is het aantal fysieke winkels enorm gedaald, waar het online shoppen voor in de plaats is gekomen. We kennen allen het gemak van online aankopen doen: lekker binnen blijven, eindeloos blijven scrollen en de gekozen items de volgende dag bezorgd krijgen op het door u gewenste tijdstip. Toch blijft het zonde: de altijd drukke winkelstraat met talloze, unieke winkeltjes is veranderd in een straat met lege winkelpanden en enorme ketens die ondanks het minder aantal bezoekers in de fysieke winkels toch overeind kunnen blijven staan.

De digitale boekhouding uitbesteden bij een vergrijzende bevolking
Digitalisering is niet de enige trend met enorme gevolgen voor de samenleving. Zo kampt Nederland al decennialang met een vergrijzing van haar bevolking. Naast het feit dat de mens steeds ouder wordt, is de zogeheten “babyboomgeneratie” nu op een relatief hoge leeftijd. De babyboomers, geboren tussen 1940 en 1950, is een grote bevolkingsgroep in Nederland, welke zich ook graag zou willen aanpassen aan de huidige digitalisering van de samenleving. Dit moeten zij zelfs, want veel van de eigen boekhouding gaat nu zelfs digitaal. Het uitbesteden van de boekhouding is voor veel ouderen dan ook de ideale oplossing.

Deze generatie is niet opgegroeid met computers en was al op een gemiddelde leeftijd van 55 jaar toen de digitalisering een enorme sprong nam. Bedrijven behandelen klachten nu vaak enkel digitaal, het openbaar vervoer kan enkel nog met een chipkaart worden gebruikt en belangrijke meldingen van onder andere zorgverzekeringen worden nu met de digitale post verstuurd.

Bij bedrijven is het papieren loonstrookje ook niet meer van deze tijd. Anno 2016 is het uitbesteden van de boekhouding aan een specialist dan ook meer de standaard dan een zeldzaamheid. De medewerker ontvangt loonstroken en jaaropgaven dan ook digitaal, wat voor veel ouderen toch even wennen is. De administratie wordt tegenwoordig ook volledig door onlinesystemen afgehandeld, waardoor men met enkel met inlogcodes bij deze belangrijke documenten kan komen.

De blauwe brief
Gestaag past de 60+’er zich aan de digitalisering aan, maar de ontwikkelingen gaan dermate snel dat het vaak moeilijk bij te houden is. Een grote aversie tegen de digitalisering ontstond toen de Belastingdienst aankondigde dat de “blauwe brief” uit het straatbeeld zou verdwijnen en de belastingaangifte vanaf heden digitaal moet worden gedaan – een bericht wat menig digibeet angst aanjaagde. Nu bestaan er wel diverse bedrijven die hun hulp aanbieden bij administratie en belastingaangiftes, waardoor alle digitale ontwikkelingen uitgelegd kunnen worden.

Het zal dus allemaal wel even duren, maar ook de oudere generatie zal uiteindelijk aan de digitalisering wennen.

Tagged , , , , ,