Echtscheidingsconvenant en/of ouderschapsplan, wat is dat?

Echtscheidingsconvenant wat is dat eigenlijk? Als jullie gaan scheiden maken jullie afspraken, deze afspraken leg je dan vast in een echtscheidingsconvenant. Het echtscheidingsconvenant is dan een schriftelijke overeenkomst tussen de scheidende partijen. In het convenant staan alle afspraken die te maken hebben met de echtscheiding. Denk daarbij aan afspraken over de inboedelverdeling, verdeling op basis van gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden, de alimentatie, de verdeling van het spaargeld, de woning, de eventuele pensioenen, etc.  Jullie zijn niet verplicht om een echtscheidingsconvenant op te stellen, maar het is wel verstandig. De gezamenlijke afspraken staan dan genoteerd, weten beide partijen ook waar ze aan toe zijn. Hebben jullie ook kinderen in het huwelijk? Lees dan verder.

Ouderschapsplan verplicht bij kinderen

Ouderschapsplan is verplicht bij minderjarige kinderen, voordat jullie scheiding aangevraagd kan worden. Jij en je aanstaande ex-partner moeten bepalen wie welke zorg- en opvoedingstaken krijgt, hoe jullie de omgang met de kinderen regelen en hoe jullie de kosten van de opvoeding en verzorging verdelen. Het doel van het opstellen van een ouderschapsplan is dat ouders in een vroeg stadium gaan nadenken over de consequenties van de scheiding voor hun kinderen. Op deze manier kun je voorkomen dat jullie kinderen de dupe worden van jullie scheiding.

Hulp nodig

Hebben jullie hulp nodig bij het opstellen van het echtscheidingsconvenant en/of ouderschapsplan? Raadpleeg dan één van de linkjes in deze blog voor een medewerker. Zij denken graag met je mee en nodigen je graag uit, zodat zij een idee krijgen van de situatie. Een echtscheiding is niet alleen het afronden van dat wat geweest is, maar ook het begin van een nieuwe start. Wie nu verstandige keuzes maakt, heeft daar straks profijt van.

Tagged , ,