één kopje koffie… of toch beter thee?

Het kan toch smaken hé, zo’n lekker bakje troost. Ik noem het liever het zwarte goud. Heerlijk dampend op een regenachtige ochtend.

Ik heb nog altijd het liefste de old-scool koffie: filter, koffie erin en opgieten maar.

En liefst nog koffie van grootmoeders soort waar je je koffielepel kan in rechtzetten.

Dagelijks stromen er liters koffie naar binnen…

Toen ik nog in mijn ouderlijk huis woonde, maakten we dagelijks minstens 3 kannen van 2,9 liter PER DAG.

Heel veel koffie dus!

Nu ik alleen woon, is dit iets minder, maar toch nog heel veel koffie (tot 8 grote koffiekoppen per dag).

coffee-2

Maar is dit eigenlijk wel nog gezond?

Hoeveel koffie mag je eigen max drinken per dag? Is koffie überhaupt wel goed? Om nog maar te zwijgen over je tanden die er bruiner van worden…

Ik heb horen zeggen dat thee beter voor je lichaam is dan koffie.

Ik vroeg mij af of dit staalharde waarheid is, of enkel een fabeltje.

 

Dat ruikt hier naar een testje. Ik als frequent koffiedrinker, leverde voor 1 maand lang het zwarte goud in voor thee.

Op de momenten dat ik koffie wou drinken, dronk ik nu voor 1 maand lang … thee.

Ik wou eens weten wat dit met mijn lichaam doet.

 

Hier is het format die ik volgde: ik vervang de hoeveelheid koffie die ik dagelijks dronk door thee. Dus ipv 8 grote koffietassen koffie, dronk ik in de thee periode 8 grote koffietassen thee.

Ik wisselde af tussen: zwarte thee, groene thee, fruit thee en citroen thee.

Dagelijks hield ik bij of ik iets speciaals merkte. Deed het iets met mijn lichaam nu ik geen koffie meer drink? Had ik de neiging om toch koffie te nemen in plaats van thee? Had ik andere lichamelijke ongemakken? Was het gemakkelijk? Kon ik evenveel genieten van een kopje thee, dan van een kop koffie?

Ik observeerde mezelf over een periode van 1 maand.

 

Hier mijn globaal traject:

In het begin had ik daar helemaal geen moeite mee. De eerste paar dagen was zeer makkelijk om het zwarte goud in te leveren voor thee. Meer nog, ik genoot van de afwisseling tussen de 4 soorten thee. Er ging een hele nieuwe wereld voor mij open en ik keek er naar uit om nog meer smaken en soorten te proeven.

Maar na de eerste week, kwam er een soort gewenning en zelfs sleur. Ik dronk thee omdat ik van mezelf geen koffie mag drinken, omdat ik dit nu voor mezelf wil testen. Maar ik was minder enthousiast om thee te drinken, dan ik was om koffie te drinken. Ik keek er minder naar uit.

Dit was voor week twee, en het werd er voor de volgende 2 weken niet beter op.

Ik was de thee vlug beu. In het begin was het leuk en eens iets nieuws. Er zat afwisseling in de smaken en dat maakte het wel leuk. Maar na een week was het nieuwe er af en miste ik wel mijn bakje troost. Lichamelijk veranderde niet echt iets. Ik had eerder gedacht dat ik ontwenningsverschijnselen ging krijgen maar die bleven uit.

Het was eerder een psychische kwelling dan een lichamelijke.

Maar hoe komt dit nu? Ben ik dan zo verslaafd aan koffie dat ik het niet eens een maand zonder kan doen? Het is mij wel gelukt, maar het was pot vol koffie wel lastig 🙂 *badum-tss*

 

Ik denk dat ik hierop het antwoord niet ver moet zoeken: ik ben gewoon meer een koffie-mens dan een thee-mens. It’s as simple as that. Thee kan ik ook wel smaken, maar laat het mij nooit inleveren voor koffie. Het vult eerder een psychische behoefte in dan een lichamelijke. Een kopje koffie bij een gezellig gesprek, een kopje koffie als start van de dag, …

 

Wat ik geleerd heb uit deze hele test is dat koffie helemaal niet ongezond hoeft te zijn voor het lichaam. Meer nog, het behoort tot een gezond eetpatroon (als je er natuurlijk geen 10 klontjes suiker in knalt natuurlijk…). Koffie bevat verschillende antioxidanten, wat je lichaam beschermt tegen tal van verschillende schadelijke stoffen. Het telt ook als de hoeveelheid vocht die je binnen moet hebben per dag.

Het bevat ook de stimulerende stof cafeïne, die een effect heeft op je prestatie en concentratie. Deze stof vind je ook in thee (wat krak hetzelfde is als theïne) en in andere drankjes zoals cola.

Teveel aan cafeïne zal er niet voor zorgen dat je je extra zal kunnen concentreren of dat je prestaties plots de pan uit zwieren. Een teveel aan cafeïne kan rusteloosheid en slapeloosheid veroorzaken. Hier is het effect ervan sterk afwisselen van persoon tot persoon. Ik die 8 koppen koffie per dag drink heb daar weinig last van, iemand anders kan daar helemaal anders op reageren.

 

Het is dus een fabeltje dat koffie slecht voor je is?

Ja en nee… tot daar mijn duidelijkheid. Het behoort tot een gezond voedingsmiddel, maar drink het met mate (zoals met alles…)

 

Maar is thee dan niet beter?

Ja en nee … als je naar hier bent gekomen voor een duidelijk antwoord, dan zal ik je moeten teleurstellen…

Thee bevat globaal dezelfde stoffen als koffie, waaronder cafeïne (of theeïne, maakt niet uit)

en tal van antioxidanten. Het heeft dus ook dezelfde gezondheidseffecten als koffie. Thee behoort dus ook, net als koffie, tot een gezonde levensstijl, als je het dus ook met mate drinkt.

Op jou gezondheid!

Jolien

Tagged ,