Eet je vitamines!

Iedereen kent wel de welbekende uitspraak van moeders over dat je je vitaminen nodig hebt. Je at dan met tegenzin je sinaasappel op terwijl je ontzettend veel zin had in een snoepje, maar ja, in snoep zit suiker en geen vitaminen. Er is een groot scala aan vitamines, waarvan vitamine C en D de bekendste zijn. De andere vitamines, A en B, zijn wat minder bekend, hoewel ze wel erg belangrijk zijn. Vitamine b12 bijvoorbeeld is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel. Vitamine b12 is voor opname in het lichaam afhankelijk van Intrinsic Factor, een eiwit dat in de maag wordt gemaakt. Vitamine b12 is de enige in water oplosbare vitamine die in het lichaam wordt opgeslagen.

Vitamine b12, oftewel cobalamine, zit alleen in dierlijke producten, zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Algen en zeewieren bevatten een op deze vitamine lijkende stof, maar deze stof heeft geen vitaminewerking.

Bij mensen die helemaal geen dierlijke producten gebruiken, zoals veganisten, is er een grote kans op een tekort aan vitamine b12. Ook ouderen met de maagziekte atrofische gastritis of mensen met een tekort aan het maageiwit Intrinsic Factor lopen het risico op een tekort. Maar er zijn ook genoeg mensen waar de vitamines niet meer door het lichaam uit de voeding gehaald worden.

Een tekort aan vitamine b12 kan leiden tot een vorm van bloedarmoede. Bloedarmoede (pernicieuze anemie) is een bepaalde vorm die ontstaat als gevolg van een auto-immuun ziekte van het maagslijmvlies. Door deze auto-immuun ziekte produceert de maag niet of nauwelijks ‘Intrinsic Factor’. Dit stofje is echter belangrijk voor een goede opname van vitamine b12 in de dunne darm. Ook kan een tekort aan de vitamine neurologische gevolgen hebben, zoals tintelingen in de vingers, paraestesie, geheugenverlies, coördinatiestoornissen of spierzwakte in de benen.