Eiken vloeren

De eiken vloer is voor veel mensen het summum als het gaat om houten vloeren. Eiken vloeren hebben een nostalgische uitstraling en dat spreekt aan. De keuze voor massief eiken vloeren wordt meestal gemaakt vanwege de duurzaamheid. Je vloer gaat een leven lang mee en kan als je dat wilt opnieuw worden geschuurd en bewerkt voor weer jaren woonplezier. Doordat eiken vloeren gemakkelijk de temperatuur van de omgeving aannemen voelen ze warm aan en zijn ze ook geschikt voor slaapkamers.

Verschillende manieren van afwerken

Eiken vloeren kunnen op verschillende manieren worden afgewerkt. Je kunt de vloer oliën, lakken, waxen of borstelen. Voor welke afwerking je kiest is afhankelijk van je smaak. Realiseer je van tevoren dat sommige manieren van afwerken meer onderhoud naderhand vragen dan andere. Kies je voor aflakken dan heb je minder onderhoud dan wanneer je kiest voor borstelen of oliën. Je kunt als je dat wilt de vloer opnieuw bewerken door deze te schuren en van een andere afwerkingslaag voorzien. Dit kenmerkt eiken vloeren die in principe een leven lang meegaan en die zijn aan te passen aan je persoonlijke smaak.

Aandachtspunten als je kiest voor een eiken vloer

Hout “werkt” onder invloed van luchtvochtigheid. Dat geldt ook voor eiken vloeren. Heb je een eiken vloer dan is de ideale luchtvochtigheid tussen de 55 en 65%. Je kunt een luchtbevochtiger gebruiken om de ideale luchtvochtigheid te bereiken en deze ook constant te houden. Zo heb je het minste last van krimpen of uitzetten van de vloer.