Gezonder dan ooit

Vroeger was alles beter, klinkt het vaak uit de monden van ouderen. En dat is eigenlijk met alles zo. Vroeger was er minder milieubelasting, vroeger waren er minder internationale conflicten, vroeger was alles goedkoper, vroeger was er minder uitbuiting en ik kan zo nog wel even doorgaan. Maar wat er vroeger niet was, in tegenstelling tot de tijd waar we nu in leven, is meer zicht op onze gezondheid. En dit leidt tot een toenemende kwaliteit van die gezondheid.

In tegenstelling tot de voorgaande eeuwen, die gekenmerkt met grote gezondheidsplagen de geschiedenisboeken ingingen, weten we inmiddels veel meer over bacteriën, virussen en de invloed van hygiëne op onze leefomgeving en dus onze gezondheid.

Ook heeft de technologie een uitzonderlijke bijdrage geleverd, en doet overigens nog steeds, voor onze gezondheid en de ontwikkelingen daarin. Nog nooit eerder waren kwalen en ziekten zo goed en nauwkeurig op te sporen dan nu, en nog nooit was het bestrijden ervan zo efficiënt en effectief als nu. Denk aan oude mensen die vroeger iedere keer dat hun bloeddruk gemeten moest worden een trip naar de dokter moesten maken, om er vervolgens achter te komen dat het te laat was, tegenwoordig heeft bijna iedereen wel bloeddrukmeters tot hun beschikking.

Een het aanbod ervan is ook uitzonderlijk. Shopvoorgezondheid is hier een voorbeeld van. Een online aanbieder van alles wat met je gezondheid te maken heeft. Van zonnebrand tot iedere denkbare mobiele meter. Dus vroeger waren er heen hoop dingen vast en zeker beter dan dat het nu is, maar misschien wel het allerbelangrijkste in ons leven, onze gezondheid, is nog nooit zo goed geweest.

De uitspraak ‘vroeger was alles beter’ heeft misschien dus wel enige betekenis over, heel erg van toepassing is het dus helaas niet meer. De enige die het daar niet mee eens zijn, zijn onze grootouders.