Het voorkomen en tegen gaan van een winterdepressie

De herfst komt er weer aan en dat betekent dat de winter volgt. Voor veel mensen betekent dit een tijd van sneeuw, kerst, sinterklaas en gezelligheid. Maar voor sommige mensen is dit toch een veel minder leuke tijd. Zij hebben namelijk last van een winterdepressie. Veel mensen zeggen dat een winterdepressie onzin is maar dit is kant-en-klare larie koek. Uit recent onderzoek is namelijk gebleken dat 4/10 mensen minder gelukkig zijn in de winter. Sterker nog bij 1 op de 40 is het dusdanig ernstig dat het ernstige psychische schade kan toebrengen bij deze of gene. Maar hoe ontstaat een winterdepressie en wat kan je er precies tegen doen?

Een winterdepressie heeft te maken met verschillende factoren. Die gelukkig relatief makkelijk te verhelpen zijn. Jouw geluk is namelijk vaak afhankelijk van je hormonale stelsel. De hormoon productie wordt geactiveerd en gestabiliseerd door een bepaalde voeding. Bijvoorbeeld een vitamine D tekort is één van de meest voorkomende oorzaken van een winterdepressie. Vitamine D haalt je lichaam namelijk uit de zon. Deze vitamine wordt in een actieve vorm een hormoon in je lichaam dat zorgt voor stabiliteit. Simpelweg extra vitamine D in de vorm van een supplement nemen is vaak al genoeg. Hiernaast ben je minder buiten en actief in de winter. Hierdoor daalt ook het serotonine niveau in de hersenen. Dit is in moeilijke woorden een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt in de hersenchemie. Het reguleert de stemming en het gedrag van mensen. Het speelt een belangrijke rol in het vele andere neurotransmitters zoals dopamine en endorfine. Het nemen van het supplement 5-htp zorgt ervoor dat je serotonine gehalte op pijl blijft.

Een wat makkelijkere oplossing is het gebruik maken van Lichttherapie. Op deze manier krijg je toch voldoende licht en zal de productie van de bovenstaande stoffen gereguleerd worden. Laat depressie niet jouw leven beïnvloeden. Behoud je vitaliteit, ook op psychisch gebied.