How to: veilig trampoline springen

Buiten spelen is een van de lievelingsactiviteiten van kinderen. Kinderen spelen onwijs veel buiten en daarbij kan er ook wel eens iets mis. Ook tijdens het spelen op speeltoestellen kan er wel eens iets mis gaan. Een speeltoestel waar relatief veel ongelukken bij gebeuren is de trampoline. Bij trampolines springen is het gevaar dat kinderen naast de trampoline vallen. Het is bij het springen op een trampoline belangrijk om goed je evenwicht te houden anders kan je inderdaad naast de trampoline belanden. Ook is de omgeving rondom een trampoline een belangrijk aspect voor de veiligheid van het springen. In dit artikel lees je meer over de veiligheid bij het trampoline springen en hoe je bepaalde situaties kan voorkomen.

Het is bij het springen om de trampoline belangrijk dat de trampoline genoeg ruimte heeft. Zeker bij een veiligheidsnet trampoline is het belangrijk dat er voldoende ruimte is. Het veiligheidsnet moet voorkomen dat kinderen naast de trampoline vallen, maar het net neemt wel enigszins wat ruimte in beslag. Rondom het net moet zeker nog 1 à 2 meter vrije ruimte zitten en boven de trampoline moet tot zeker 4 meter ruimte zijn. Ook kleine takken of iets dergelijks mogen niet boven de trampoline hangen.
Tijdens het springen zal het net enigszins heen en weer bewegen door de vering en daarom zal er ruimte nodig zijn om het net niet te beschadigen. Er mogen ook geen spullen rondom of onder de trampoline liggen. Stel dat je naast de trampoline valt en op een stuk speelgoed of een krukje valt, dan kan je je nog pijnlijker blesseren. Ook onder de trampoline spullen leggen is geen optie. Als er niemand aan het springen is kan het natuurlijk geen kwaad, maar het kan vergeten worden als er gesprongen gaat worden op de trampoline en dan kunnen er ook veel pijnlijke situaties ontstaan.