Hypotheek Oversluiten

Na jarenlang werken mag je eindelijk met pensioen. Maar nu blijkt het pensioen dat opgebouwd is ineens erg tegen te vallen. Gelukkig heb je wel je huis helemaal afgelost waardoor je weinig tot geen maandlasten meer hebt. Echter blijkt je AOW met een kleine pensioen aanvulling wel erg krap te zijn. Helaas kun je geen normale hypotheek krijgen op dit inkomen. Gelukkig zijn er tegenwoordig wel andere oplossingen. Zo is er tegenwoordig de opeethypotheek, ook wel de overwaardehypotheek, verzilverhypotheek of senioren hypotheek genoemd.

Wat houdt deze hypotheek nu precies in?

De opeethypotheek is een variant op de normale hypotheek. Het grote voordeel is dat je geen maandlasten hebt en toch een deel overwaarde uit je huis kan halen.  De hypotheek bestaat namelijk uit 2 delen.  Het ene deel neem je direct op en kun je vrij besteden. Daarnaast wordt er een deel gereserveerd voor de rente die je normaal zou betalen. Dit deel loopt dus op naarmate de looptijd vordert. Stel  je hebt een huis welke 350.000 euro waard is en waar geen hypotheek op rust. In dit voorbeeld gaan we uit van een bedrag wat direct opgenomen mag worden van 150.000 euro. Er blijft dan 200.000 euro over voor het betalen van de rente. Het eerste jaar betaal je enkel rente over de 150.000 euro. Bij een rente van 4% is dit 6000 euro. Het 2 jaar betaal je dan 4% rente over 150.000 euro plus de 6000 euro welke je reeds aan rente betaald hebt. Dit loopt zo op tot het maximale bedrag behaald is.  Er zitten dus ook risico’s aan dat het huis op een gegeven moment verkocht moet worden. Dit verschilt echter per geldverstrekker. Laat je daarom altijd goed voorlichten door een financieel adviseur.

Eenmalig bedrag of een aanvulling op je inkomen:

In plaats van het bedrag eenmalig te laten uitkeren, kun je er ook voor kiezen om dit in maandelijkse termijnen te doen. Voordeel is dat je minder rente betaald i.v.m. een eenmalige opname. Je betaalt namelijk enkel rente over het bedrag wat opgenomen is. In dit geval kun je er voor kiezen om maandelijks een bedrag uit te laten keren van 500 euro. Je hebt dan toch een aanvulling op je inkomen, daarnaast heb je geen maandlasten aan je hypotheek. Deze worden namelijk uit je overwaarde betaald.

Nadelen:

Grote nadeel is natuurlijk, zoals de naam al doet vermoeden, dat je je huis bijna figuurlijk opeet. Na verloop van tijd zal alle overwaarde verdwenen zijn en zal er bij eventueel overlijden ook minder tot soms niks overblijven voor de nabestaanden.

 

Harms & Bakx

De Eglantier 404
7329DL Apeldoorn
T. 055-3030629

Ida Gerhardtstraat 28
8264DW Kampen
038-7731000

info@harmsbakx.nl