Is het nuttig om online opslag te hebben?

Tegenwoordig bestaan er ontelbare mogelijkheden om een back-up van uw belangrijke gegevens te maken. We hebben ondertussen externe harde schijven, memory sticks, CD’s en DVD’s. Ook hebben we zelf externe harde schijven of SSD’s. Maar dit zijn allemaal middelen die we fysiek bij ons moeten hebben wanneer we de opslag dienen te gebruiken. Wanneer je bijvoorbeeld uw harde schijf of externe SSD thuis vergeet kan je al dikwijls geen kanten meer op. Wel is het absoluut van belang toch op een of andere manier een op een back-up te nemen. Want voor je het weet crasht uw harde schijf en dien je contact op te nemen met een ervaren computer hersteller met de vraag of hij al dan niet uw dierbare bestanden terug kan halen.

Online backup

Hier komt het belang van een online opslag te hebben naar voor. Wanneer je bijvoorbeeld uw externe harde schijf thuis vergeten bent, is het hier dus onmogelijk om uw bestanden op een andere locatie terug te vinden. Wanneer je daarentegen vooraf een online back-up systeem opgezet hebt is het mogelijk om vanop gelijk waar ter aarde uw back-up te vinden. De enige voorwaarde is natuurlijk dat u dient te beschikken over ofwel wifi ofwel verbinding hebben tot het 3G of 4G mobiel netwerk.

Op het internet bestaan tal van online diensten die al dan niet tegen betaling of gratis een bepaalde hoeveelheid webruimte aanbieden om online backup van uw gegevens te maken. Microsoft heeft dergelijke service, maar ook google beschikt hier over.

Het is een kwestie van uit te zoeken waarmee je het liefst werkt. Wanneer je natuurlijk meer opslagruimte wenst dan wat gratis aangeboden wordt, bestaat alsnog de mogelijkheid om online back-up ruimte bij te kopen. Ook hier geldt de regel voor de provider te kiezen die voor u de beste wensen vervult.

Dit artikel kan ik besluiten met nog eens het belang van het regelmatig nemen van een back-up van uw belangrijkste bestanden aan te halen. Dit bespaart u al snel veel verdriet en heen-en-weer geloop naar een ervaren computer hersteller wanneer het noodlot toeslaaat.

Tagged ,