Juridische bijstand bij een beperkt budget

Ben je van plan te gaan scheiden  maar kan je een advocaat niet betalen? Of zit je met een juridisch geschil waarvoor je een jurist nodig hebt maar heb je een beperkt inkomen? Dan is het toch mogelijk om een juridische gang te maken. Het is namelijk zo dat er voor mensen met een beperkt inkomen en vermogen juridische bijstand bestaat in de vorm van een pro deo advocaat of mediator. Er bestaat wel een eigen bijdrage die afhankelijk is van jouw financiële situatie; hoe minder geld je hebt te besteden hoe lager deze bijdrage uit valt.

Hoe gaat het aanvragen van rechtshulp in zijn werk

In feite hoef je zelf niet veel te doen. Het enige waar je op moet letten is dat de advocaat aangesloten is bij de Raad voor Rechtsbijstand. Je vind deze op de website van de Nederlandse Orde van Advocaten. De advocaat zal zelf de zogenaamde toevoeging bij de Raad aanvragen. Hij of zijn krijgt overigens gewoon voor de bewezen diensten betaald. In dit geval niet door de cliënt maar door het Rijk. Houd er wel rekening mee dat achteraf de subsidie nog bijgesteld kan worden. Dat heeft te maken met belastinggegevens en soms ook met het verliezen van een zaak.

Wat doet een pro deo advocaat

Een pro deo advocaat is een gewone advocaat. Deze kan dan ook op alle juridische gebieden bijstand geven. Datzelfde geldt voor een mediator. Een mediator heeft eigenlijk altijd de voorkeur. Met een mediator lost je het probleem samen op en de ondertekende uitkomst wordt dan ook door beide partijen gedragen. Daarnaast is een mediator – ook met een toevoeging –  voordeliger dan een advocaat. De eigen bijdrage ligt simpelweg lager. Bij elk geschil is het altijd beter om te proberen zelf tot een oplossing te komen. Een mediator kan daarbij helpen. Ligt de zaak te gevoelig en scherp en is communicatie met de andere partij niet meer mogelijk dan biedt een pro deo advocaat uitkomst.

pro deo advocaat