Lamelparket zelf leggen

De ervaren doe-het-zelver kan een vloer van lamelparket zelf leggen, hoewel het wel een secuur karweitje is. Als je geen ervaring hebt met het leggen van vloeren is het aan te raden om je vloer door een vakman te laten leggen. Je kunt kiezen voor een zwevende parketvloer of een verlijmde vloer van lamelparket. Voordat je begint moet de vloer zijn ontdaan van oneffenheden. Oneffenheden van meer dan 2 millimeter moeten worden gelegaliseerd. Verder is de vochtigheid van de vloer van belang, per soort ondervloer zijn hier normen voor. Het lamelparket moet voordat je kunt beginnen minimaal 48 uur in de verpakking acclimatiseren in de ruimte waar het wordt gelegd.

Zo leg je zelf lamelparket

Je begint met het leggen van de ondervloer. Deze kan gelegd worden op een laag van speciaal dempend materiaal. Je kunt ook kiezen voor kurkmatten of golfkarton. Wanneer je de eerste laag gaat leggen moet je vooraf de uiteindelijke richting bepalen van de vloer. Dit is afhankelijk van je eigen voorkeur, meestal is de lichtinval in huis bepalend. Je kunt op het internet diverse instructiewebsites vinden waar precies wordt uitgelegd hoe je zelf een lamelparketvloer kunt leggen.

Het onderhoud van lamelparket

Een vloer van lamelparket is zeer onderhoudsarm. De meeste lamelparket is in de fabriek voorzien van een olielaag. Je kunt er ook voor kiezen om parketwas te gebruiken, maar dit is als de vloer eenmaal is gelegd en in gebruik genomen, lastiger aan te brengen bij wijze van onderhoud. Wanneer je kiest voor een olievloer kun je volstaan met het eens per jaar aanbrengen van een nieuwe olielaag op de delen van de vloer die het meest belopen worden.