Net verhuisd – Hoe je huis te beveiligen

Op de dag dat je verhuist is het laatste waar je aan wil denken of je wel of niet het slachtoffer gaat worden van een inbraak. Hoewel niet zo spannend als het inrichten van de woonkamer of het plannen van een nieuwe keuken is de veiligheid van je huis volgens locksecure.nl (in Utrecht) één van de dingen die bovenaan je to-do lijstje zou moeten staan

Ten eerste zou je moeten nagaan hoeveel mensen beschikken over de sleutels van je nieuwe huis – ben jij en je familie het alleen of hebben de vorige bewoners nog steeds sleutels in hun bezit? Mensen die nog steeds sleutels kunnen hebben zijn vorige eigenenaren, vorige huurders als het een huurhuis was, makelaars en bouwvakkers die aan het huis gewerkt hebben. Hoewel je denkt dat het onwaarschijnlijk is dat iemand een sleutel van je huis bewaart, kun je het ook niet helemaal uitsluiten. Je denkt dat het jou niet zal overkomen maar je hebt grotere kans op inbraak binnen een jaar na verhuizing dan wat ook en als dieven gebruik hebben gemaakt van een sleutel kan de verzekering de schade niet uitkeren omdat er geen zichtbare sporen van inbraak zijn. De enige manier om dit te voorkomen is om alle sloten te vervangen op alle buitendeuren, inclusief de garage en schuur omdat je ook daar dingen van waarde in gaat opslaan.

Nachtsluitingen (ook bekend als Yale sloten) kunnen worden voorzien van nieuw cilinders in plaats van vervanging van het hele slot. Mortice sloten (ook bekend als Chubb sloten) kunnen worden voorzien van nieuwe grendels en ook dit is goedkoper dan het hele slot laten vervangen. Bij plastic deuren kan een nieuw cilinder geïnstalleerd worden. Als de sloten worden vervangen kun je gelijk kijken of ze allemaal voldoen aan de relevante standaarden zoals omschreven door jouw verzekering. Wanneer je de cilinder vervangt van een plastic deur is het beter om te kiezen voor niet breekbare en anti bump cilinders als bescherming tegen breking van het slot. Als je niet weet hoe je je sloten moet vervangen kun je beter contact opnemen met een plaatselijke slotenmaker, vaak geven ze ook nog een gratis veiligheidsonderzoek.

Zodra je alle sloten vervangen hebt en tevreden bent over het resultaat en weet wie de sleutels van je huis in bezit hebben is het tijd om te kijken wat je nog meer kunt verbeteren aan de veiligheid van je eigen huis. Een goede plek om te starten zijn de ramen, die zouden allemaal moeten worden voorzien van sloten. Bij ramen met plastic kozijnen is dit makkelijk voor elkaar te krijgen door veiligheidshendels te installeren. Als je houten, aluminium of stalen kozijnen hebt, is er een keuze uit een ruim assortiment aan sloten om uit te kiezen die passen op alle soorten ramen en kozijnen. Schuifdeuren die niet voorzien zijn van een grendel zouden moeten worden voorzien van een extra slot. Nogmaals, als je twijfelt, neem dan contact op met locksecure.nl/slotenmaker-utrecht, de Utrechtse slotenmaker voor al uw vragen en problemen.