Ons werk is ons leven

We werken wat af met z’n allen. Iedere dag gaan miljoenen Nederlanders naar hun werk. Iedere dag komen miljoenen Nederlanders weer terug van hun werk. We hebben gemiddeld genomen de minste vakantiedagen per jaar en gemiddeld genomen maken we bijna de meeste werkuren per dag van Europa. Met het arbeidsethos zit het hier in Nederland over het algemeen wel goed en het werkloosheidspercentage is relatief laag. Relatief, want iedere werkloze die graag zou willen werken is in de ideale maatschappij er een teveel. Zeker wanneer je op latere leeftijd door omstandigheden thuis komt te zitten, kan het ook vandaag de dag moeilijk zijn om weer aan het werk te komen. Zonder werk zitten kan echt vervelend zijn. Gelukkig worden er links en recht initiatieven gestart om mensen van vijftig jaar en ouder wat beter aan een baan te helpen.

Maar zoals gezegd werken wij als Nederlanders veel en over het algemeen graag. Het grootste gedeelte van de bevolking geeft aan tevreden te zijn met het werk. Het is niet voor iedereen weggelegd om van de hobby het werk te maken, maar bij een grote groep mensen is het werk de hobby geworden. En natuurlijk, zo nu en dan een dagje vrij is ook heerlijk en dat moet ook wel om lichaam en geest gezond te houden. We hoeven ook weer niet allemaal workaholics. We hoeven ook niet dag en nacht te werken. Dat zou zelfs slecht zijn, want er zitten nogal wat gezondheidsrisico’s aan zoveel werken. Het werk en privéleven zouden altijd in een goede balans moeten zijn.

Bij al dat werk hoort ook een goede administratie. Het salaris bijvoorbeeld, moet altijd goed uitgekeerd worden. De meeste bedrijven kiezen voor de salarisadministratie Raet. Ook de werkkostenregeling moet goed in orde zijn. Je mag ervan uitgaan dat de werkgever dit allemaal goed op orde heeft. Dat is in ieder geval hoe het zou moeten zijn.