Psycholoog bij psychische problemen is de oplossing

Iedereen loopt in zijn leven tegen problemen aan die klein of groot zijn. Op allerlei levensgebieden. Vaak lossen we die problemen op korte of lange termijn zelf op. Maar soms lukt het je gewoon niet om emotionele of psychische zaken het hoofd te bieden. Een psycholoog kan je hierbij helpen, om rust te creëren. We leven in een steeds ingewikkeldere samenleving die ook steeds sneller lijkt te gaan. Het is alsof iedereen alles moet kunnen. Niet morgen maar liefst vandaag nog. De verwachtingen en eisen die heersen vergen veel van ons. Niet gek dat de sneltrein soms net iets te snel voor je gaat. Helemaal als er een ingrijpende gebeurtenis in je leven plaatsvindt of wanneer er een stukje onverwerkt verleden de kop op steekt. Je hebt geleerd om door te gaan maar misschien is het tijd om te bezinnen, te reflecteren en een pas op de plaats maken om te kijken naar wat er werkelijk aan de hand is.

Psycholoog eerste of tweede lijn

Natuurlijk zijn er diverse aanleidingen om hulp bij een psycholoog te zoeken en is het voorbeeld hierboven slechts een van deze aanleidingen. Gelukkig heerst er steeds minder taboe op het consulteren van een psycholoog en weten velen de weg te vinden. Ofwel op eigen initiatief of bijvoorbeeld op doorverwijzing van de huisarts. Er is onderscheid te maken in eerste lijn- en tweede lijn psychologen. De Generalistische Basis GGZ (eerste lijn) is bedoeld voor mensen met lichte tot matig ernstige stoornissen. Een psycholoog behandelt dan kortdurend. Een gespecialiseerd GGZ psycholoog behandelt zware of specialistische psychische problematiek en werkt op verwijzing van de huisarts.

Niet langer alleen ploeteren

Psychologen behandelen of begeleiden uiteraard op hun eigen, persoonlijke manier en zij gebruiken behandelmethoden die zij geschikt achten voor de psychische klachten van de cliënt. Meestal wordt de specialist gekozen op basis van een klik. Zelfs man- of vrouw zijn kan bij deze keuze van belang zijn. Ook kan de behandelmethode de insteek vormen waarmee iemand een psycholoog kiest. Je kan prima een aantal psychologen benaderen om te onderzoeken wie bij jou past. Mocht je opzoek zijn naar een specialist in de regio van Wijhe, dan raad ik psycholoog Wijhe aan. Raadpleeg één van de linkjes in deze blog en vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan.

Tagged , , ,