Rolluik kapot? Lees hier alles wat je moet doen

Veel bewoners van een huis kiezen ervoor om een rolluik te plaatsen. Het plaatsen van rolluiken levert velen voordelen op. Zo zorgt een rolluik voor de nodige privacy, bescherming tegen de zon of de kou, ze werken geluidswerend en ze zijn ideaal om zonlicht uit een ruimte te houden zodat u uw beeldscherm nog goed kan zien. U kunt van deze voordelen profiteren wanneer uw rolluik ook goed functioneert en niet kapot is. Hieronder worden de 5 meest voorkomende problemen besproken.

Rolluik wil niet naar beneden

Wanneer uw elektrisch bediend rolluik niet meer naar beneden wil, controleer dan altijd eerst de stoppen en aardlekschakelaar in de stoppenkast. Ook kan het zijn dat de onderregelbeveiliging lege batterijen heeft, of dat er vuil of een mat onder ligt, waardoor het luik niet meer volledig sluit. Probeer dit allemaal te verhelpen om deze oorzaken van het disfunctioneren uit te sluiten. Maak ook eens de kap van uw rolluik open om te kijken of alle onderdelen nog aanwezig en intact zijn.

 Rolluik wil niet meer omhoog

Uw rolluik wil niet meer, of maar een klein stukje, omhoog. Als u het rolluik handmatig helpt omhoog te gaan, kan de motor het rolluik nog helemaal open krijgen. Wanneer dit bij u het geval is, is de rolluikmotor versleten waardoor hij niet krachtig genoeg meer is om het gehele rolluik zelf op te rollen. Vaak lukt het de motor nog om het rolluik zo’n 10 centimeter te openen, maar verder komt hij niet. Helaas kan de motor, wanneer hij versleten is, niet meer gerepareerd worden. De gehele rolluikmotor moet in dit geval vervangen worden. Het is aan u om te kijken of u de motor gelijk vervangt, of dat u de motor tijdelijk handmatig helpt bij het oprollen. Als u wilt weten hoe u de buismotor van uw rolluik vervangt, lees dan ons artikel over ‘Het vervangen van uw rolluikmotor’.

 Elektrisch rolluik openen bij stroomstoring

Helaas is een elektrisch bediend rolluik niet te openen tijdens een stroomstoring. Het rolluik is ook niet handmatig open te krijgen. Als u het rolluik tijdens een stroomstoring toch zou willen openen is dit alleen mogelijk met behulp van een motor met nood handbediening. Deze elektrische motoren zijn bij stroomuitval te bedienen met behulp van een slinger. Deze motoren zijn alleen leverbaar voor elektrisch wand geschakelde rolluiken. Er bestaan dus wel degelijk rolluiken die zowel handmatig, als elektrisch bedienbaar zijn. Erg handig in geval van stroomstoringen of in geval van nood.

Rolluik maakt lawaai bij wind

Ga eerst na of de geleiders van uw rolluiken nog goed zijn. Wanneer deze door de jaren heen wat wijder zijn geworden, kunnen de lamellen vrij beweging en kunnen ze gaan klapperen. Ook is het aan te raden na te gaan waar de wind achter uw rolluik terecht kan komen. Wanneer de lamellen volledig gesloten zijn en er geen beschadigingen aan het rolluik zichtbaar zijn, zou de wind niet achter het rolluik terecht moeten kunnen komen. Bekijk goed of de rubbers of borstels in de geleiders nog van voldoende kwaliteit zijn. In de meeste gevallen ligt het probleem bij de grootte van de geleiders ten opzichte van de lamellen. Wanneer u alles heeft gecheckt en er toch niet uitkomt, neem dan contact op met uw rolluikspecialist.