Sta je voor de keuze scheiden of blijven en weet je geen raad?

Sta je voor de keuze scheiden of blijven en weet je het dilemma zelf niet op te lossen? Dan staat je maar één ding te doen. Je partner deelgenoot maken van je overwegingen en gevoelens. Vroeg of laat zal hij of zij erbij betrokken raken en niets zeggen geeft geen ruimte tot verandering of oplossing. Hoe moeilijk het ook is; je zal moeten gaan vertellen wat er speelt. En wellicht ervaart je partner hetzelfde en biedt dat een opening tot verandering. Jullie moeten van elkaar weten waar de ergernissen zitten of waar de schoen wringt, alles uit de kast moeten halen om tot oplossingen of verbeteringen te komen alvorens een knoop door te hakken. Want scheiden doe je niet zo maar.

Scheiden als laatste optie

Bedenk dat met scheiden veel kapot gaat. Meer dan je in eerste instantie kan bedenken. Het is een cliché maar daarom niet minder waar: je moet het hebben meegemaakt om te weten wat het is. Vaak komen mensen niet beter maar slechter uit een scheiding. Natuurlijk zijn er zwaar wegende situaties die scheiden noodzakelijk maken en waar afscheid nemen alleen maar tot opluchting leidt. Maar in de meeste situaties is dat niet het geval. Sterker nog; er zijn mensen die na de scheiding bij elkaar blijven en soms weer gaan trouwen. Allemaal gedoe om niks. Dus probeer alles uit de kast te halen om het huwelijk weer goed te krijgen. Scheiden kost naast veel emotie ook erg veel geld.

Zoek hulp bij het dilemma scheiden of blijven

Wanneer je kampt met het dilemma scheiden of blijven dan raad ik aan om er vooral een onpartijdige deskundige bij te betrekken. Iemand die jullie kan helpen orde in de chaos aan te brengen. Iemand die jullie professioneel kan begeleiden in de zoektocht naar een oplossing en antwoord op de vraag. Scheiden kan altijd nog.

scheiden of blijven