Tijd om de lichtjes weer aan te doen!

De kans is groot dat je er momenteel totaal nog niet mee bezig bent: kerst. De feestdagen zijn net voorbij en de zomer moet nog komen, als die dit jaar al komt want dat weet je maar nooit. Hoe dan ook, kerst is een van de meest gevierde feestdagen in Nederland en het is op zijn minst interessant om toch alvast te kijken naar de trends van aankomende kerst.

Kerstboom-2017

Veel kleur in de kerstverlichting

Of je nu een kunstboom of een echte kerstboom in je woonkamer gaat zetten, belangrijk is dat je deze mooi versiert. Natuurlijk kan je dezelfde ballen van zolder halen die je altijd kiest, maar neem ook eens wat anders! Een nieuwe decoratie net voor de kerstdagen kan een nieuwe, frisse wind (en misschien zelfs decorsneeuw) meebrengen naar de kerstdagen. Leuk is om veel felle, leuke kleuren te gebruiken, ook in de kerstverlichting. Doe eens iets waar je normaal nooit aan zou denken, zoals een felroze of paarse kleur. Ook is het leuk om voor een kleur te kiezen die mooi bij jouw interieur past.

Een echte trend dit jaar worden de gekleurde led-lichtjes. Weg dus met die saaie kerstverlichting met een enkele kleur, maar kies kerstverlichting die van kleur verandert. Let op: als je dit doet is het wel slim om voor een iets rustigere kerstdecoratie te kiezen, anders wordt het wel te veel van het goede. De kerstverlichting is een van de belangrijkste onderdelen van een kerstboom en het is dus ook belangrijk dat de kerstverlichting veel aanspreekt en leuk en origineel is.

Kaarsjes in de boom

Het is inmiddels wel bekend dat het niet verstandig is om echte kaarsjes in de boom te doen. Niet alleen je boom vat dan vlam, het is ook nog eens zonde van de kerstballen! Wat wel erg leuk om te doen is om ‘nepkaarsjes’ in de boom op te hangen. Veel mensen zullen hier een beetje negatief op reageren, want ziet het er niet heel kunstmatig uit? Ik moet zeggen, ik heb ze zelf ook in de boom hangen en het ziet er totaal niet nep of stom uit. Het geeft juist een heel warm en vrolijk effect. Kaarsjes in bomen is dus zeker iets dat wij terug gaan zien volgende kerst. Het is weer eens iets anders dan kunstmatige kerstverlichting.

Een kunstkerstboom mag!

Je hebt twee soorten mensen. De mensen die een echte kerstboom kopen en mensen die voor de kunstkerstboom gaan. Dit omdat een echte boom authentiek zou zijn en een “echt” kerstgevoel met zich mee zou brengen. Maar dit verschuift steeds meer. Met steeds meer aandacht voor milieu en natuur wagen steeds meer mensen zich aan de kunstkerstboom. Daarnaast is deze natuurlijk ook veel makkelijker te onderhouden en als je hem goed opbergt kan hij het volgende jaar gewoon weer mee. Plus, je hoeft niet drie keer per dag onder de boom te stofzuigen! Daarnaast is de kerstversiering ook makkelijk in de boom te hangen omdat hij een perfecte vorm heeft.

Amerika na-apen

In Amerika worden er vaak hele wedstrijden georganiseerd welk huis het mooiste versierd is qua kerstsfeer. Waar in Nederland de nadruk vooral ligt op het versieren binnenshuis, is het in Amerika ook belangrijk dat je huis van buiten mooi versierd is. Best logisch eigenlijk, want zo breng je al je buren in de kerstsfeer! Dit jaar wordt kerstverlichting buiten dus net zo belangrijk als kerstversiering en vooral kerstverlichting binnen. Er zijn verschillende manieren waarop je jouw huis leuk versieren kan:

  • Rendier. Het oh zo bekende rendier is voor iedereen wel bekend. Maar waarom zou je niet voor een beetje cliché gaan? Een rendier staat hartstikke gezellig, is redelijk makkelijk op te zetten en waarschijnlijk vinden de kinderen het ook nog eens hartstikke leuk. Alleen maar voordelen dus! Leuk om in de tuin te zetten en zo leuke creatieve kerstverlichting te maken.
  • Kerstster. Ook dit is een makkelijke manier van je huis versieren. Een kerstster is de ideale kerstverlichting, makkelijk aan de deur te hangen en zo via een snoertje het huis in te geleiden. Een voordeel van zo’n ster is ook dat je deur wat lichter wordt in de donkere dagen, iets dat veel mensen toch een veiliger gevoel geeft. Iets dat weinig mensen doen maar dat ook leuk is: een kerstster of andere kerstverlichting aan de tuindeur hangen! Zeker als je ’s avonds in het donker via de achteringang binnenkomt kan het erg gezellig en fijn zijn om met het licht van een kerstster begroet te worden.
  • Lichtjes in planten. Dit is vooral leuk om te doen als je een boom in je tuin hebt staan, maar het kan ook om bijvoorbeeld takken van struiken heen. Led lichtjes zijn heel makkelijk op te hangen en te verwijderen maar geven toch een luxueus effect. Ook leuk om te doen: een vorm op de grond maken (bijvoorbeeld een ster). Het is even passen en meten, maar als je de draad goed met (duct)tape vast maakt heb je wel een origineel, verrassend resultaat! Vergeet aankomend jaar dus vooral de kerstverlichting buiten niet!

Wees origineel!

Het belangrijkste met kerst is natuurlijk dat je niet afgezaagd bent. Wanneer mensen de zoveelste ster aan de deur zien hangen is de kans groot dat zij er een beetje moe van worden. Nu hoef je niet al je tijd te steken in een creatief meesterplan, maar een beetje creativiteit kan nooit kwaad. Zo had ik in mijn ouderlijk huis een overbuurman die zijn eigen elektriciteitsbedrijf had. Hij pakte ieder jaar flink uit met de kerstverlichting, kerstverlichting was zijn ding. Laat hij nou net op een hoekhuis wonen aan een provinciale weg. Ieder jaar voor kerst klom hij zijn ladder op om een kunstwerk op de muur te maken, vaak in een actueel thema. Zo heeft hij afgelopen jaar een piek gemaakt die van kleur versprong. Het is niet alleen heel leuk om te zien maar het zet mensen ook nog eens aan het denken. Leuk om zo kerstverlichting te maken. Ook kan je als het windstil is wat (oude) kerstballen in een klein struikje hangen, ook mooie kerstverlichting. Het voordeel van kerstverlichting is dat het al snel goed en leuk is, omdat kerstverlichting licht afstraalt dat mensen in koude dagen vrolijk maken kan. Probeer dus vooral iets met kerstverlichting te doen. Het is niet alleen heel makkelijk dus om iets met kerstverlichting te doen, met kerstverlichting maak je anderen ook nog eens gelukkig. En dat is toch waar het om gaat tijdens de feestdagen?

Genoeg inspiratie dus weer voor het aankomende jaar. Dit wordt vooral een jaar van veel kerstverlichting, buitenversiering en kleur. Ik kan iedereen aanraden om wat originele, authentieke kerstversiering te vinden, bijvoorbeeld bij kerstverlichting-verkoper.nl, want dat kan volgend jaar toch gewoon weer mee. Het is even zoeken, maar zie de gezichten van jouw familie en vrienden maar eens voor je als je jouw prachtige creatief versierde huis met allerlei kerstverlichting kunt tentoonstellen. Merry christmas!