Veel voorkomende problemen bij elektrisch bedienbare rolluiken (en tips om het op te lossen)

Heeft u elektrisch bedienbare rolluiken of bent u aan het overwegen om een rolluik te monteren? Wellicht bent u bezig met een huis te kopen en heeft het huis wat u op het oog heeft elektrische rolluiken. Of heeft u al rolluiken en wil je hier meer over weten? In dit artikel lees je meer over rolluiken en welke problemen zich kunnen voordoen. Naast de problemen geven we ook een aantal tips hoe u de problemen kunt oplossen.

Werking bij stroomuitval

Wanneer de stroom uitvalt, dan zal je elektrische rolluik niet meer werken. Het rolluik is ook niet handmatig omhoog te tillen. Wil je voorkomen dat je bij stroomuitval je huis niet meer in of uit kunt, dan zijn er twee opties. Je kunt een volledig handbediend rolluik laten installeren. Maar je kunt er ook voor kiezen om een motor met nood handbediening te laten installeren. Zo’n motor is elektrisch te bedienen, maar kan in geval van nood (bijvoorbeeld bij een stroomstoring) met een slinger handmatig worden bediend.

Rolluik sluit niet volledig

Wanneer je elektrisch bediend rolluik niet meer naar beneden wil, controleer dan altijd eerst de stoppen en aardlekschakelaar in de meterkast. Vervang indien nodig de stoppen of zet de schakelaars terug in de juiste stand. Ook kan het zijn dat de onderloopbeveiliging of afstandsbediening lege batterijen heeft. Vervang de batterijen en kijk of het probleem is opgelost. Het kan ook voorkomen, dat er vuil of een mat onder ligt. Verwijder het vuil en de mat en controleer of het rolluik nu wel volledig dicht gaat.Wanneer het na deze handelingen nog steeds niet wil lukken, schakel dan een ervaren monteur in.

Rolluik maakt veel lawaai

Ga na of de geleiderails van het rolluik nog in goede staat is. De geleiders kunnen soms na verloop van tijd wat wijder zijn geworden, zodat de lamellen vrijer kunnen bewegen en gaan klapperen door de wind. Als het luik volledig gesloten is en er geen beschadigingen te zien zijn, dan kan de wind in principe niet achter het rolluik terecht komen. Bekijk in dat geval goed of de rubbers en/of borstels in de rails nog intact zijn en niet versleten zijn.Wanneer je hebt gevonden wat de oorzaak kan zijn, dan kun je zelf de betreffende, versleten onderdelen vervangen. Schakel bij twijfel echter altijd een gespecialiseerd bedrijf, zoals ROMASS in.

Wil je meer informatie over de werking van elektrisch bedienbare rolluiken? Kijk op deze website