Virussen vanaf USB-dragers weghouden van uw pc

De meesten onder ons zijn ondertussen wel gewaar van de gevaren van op internet. Het internet staat namelijk vol van “vallen” met virussen en andere malware.

Memorystick

Waar de meeste mensen echter niet bewust van zijn, is dat USB memorysticks of exteren harde schijven, of zelfs DVD’s even goed gevaar kunnen inhouden, met name kunnen ze eveneens zoals het internet drager zijn van negatieve programma’s, zoals malware, virussen en spyware. Indien je geïnfecteerd bent kunt u eerst proberen het betreffende virus zelf te verwijderen door een traditionele virusscan uit te voeren, indien dit niet helpt, kan je steeds contact opnemen met een ervaren computer hersteller.

Wat echter steeds de algemene stelregel is, blijft hier eveneens gelden, namelijk “voorkomen is beter dan genezen”, in die zin is het ten allen tijde van heel groot belang steeds een back-up, of op zijn minst ergens een kopie van uw gegevens te hebben, voor het geval dat het noodlot eens toeslaat.

De grootste tip die ik kan geven omtrent het vermijden van USB  virussen is: geef uw externe drager nooit uit aan iemand anders.

Indien het noodzakelijk is om bestanden te delen met iemand anders, is een zeer makkelijke methode dit via internet te doen, er bestaan genoeg upload platforms die (tot een bepaald volume) filesharing toelaten. Ook bevatten de huidige mailboxen genoeg volume om heden-ten-dage zonder probleem grotere bestanden door te mailen.

Indien het noodlot hieromtrent alsnog toeslaat en u heeft een virus ontvangen van een memorystick, of desbetreffend eventueel een externe harde schijf van iemand anders, kan ik als beste tip geven onmiddellijk een antivirus scan te laten werken, en desnoods ook een malwarescan. Er bestaan op internet genoeg deftige scanners die een hele hoop problemen van de baan helpen.

Indien hierbij niets helpt, kunt u ten allen tijde contact opnemen met een ervaren computer hersteller.

Tagged ,