Wat een luxe dat buitenspeelgoed

Afgelopen vrijdag speelde het Nederlands elftal tegen de beste voetballers van Engeland. Nederland ging met een 0-1 verlies het veld af en waar dit jaren geleden gezorgd zou hebben voor hevige teleurstelling, merk ik bij mezelf dat ik me er niet meer druk om maak. In 2010 stonden we nog in de finale van het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika. Nog geen acht jaar later gaan we voor de tweede keer op rij niet naar een eindtoernooi, omdat we ons niet geplaatst hebben. Zijn andere landen zoveel beter geworden?

 

Nee, wij zijn slechter geworden. De generatie voetballers die we nu hebben is gewoon niet genoeg en dat heeft alles te maken met de speelcomputers. In mijn tijd waren er geen spelcomputers en omdat je je als kind niet gaat doodvervelen binnen, gingen we buitenspelen. We hadden nog geen luxe buitenspeelgoed, dus legden we enkele jassen neer als doelpalen en voetbalden we tot we naar binnen moesten. We voetbalden veel en natuurlijk zijn wij op dat knollenveldje nooit goed genoeg geweest om het Nederlands elftal te halen, maar vroeger voetbalde alle jongetjes waardoor het niveau hoger was. Hoe meer je oefent hoe beter je wordt en hoe meer concurrentie er is hoe beter de beste worden.

 

Nu echter, zitten kinderen na school binnen achter de Playstation of de Xbox. Er wordt niet meer buiten gespeeld, terwijl de faciliteiten veel beter zijn. Er staan buiten speeltoestellen en er zijn heuse veldjes aangelegd met échte doelpalen. De kinderen worden verwend, maar ze maken er geen gebruik van. Hierdoor zitten de échte talenten die later kunnen uitgroeien tot de nieuwe Van Basten misschien wel binnen achter de Playstation of zijn ze nog wel aangesloten bij een voetbalvereniging, maar worden ze niet genoeg uitgedaagd om écht dat niveau van Van Basten te halen. Stuur je kinderen dus lekker naar buiten, anders worden we nooit meer Europees Kampioen.