Welke psychische zorg wordt vergoed?

Wanneer we fysiek iets mankeren, weten we vaak precies wat we wel of niet vergoed krijgen vanuit onze zorgverzekering. Maar hoe zit het nu als we psychische klachten ervaren? Wat wordt dan wel of niet vergoed? Independer zette onlangs de feiten op een rij.

Het proces begint bij een bezoek aan de huisarts. Deze zal je psychische klachten beoordelen in een of meerdere gesprekken. De huisarts zal bepalen of hij, of de praktijkondersteuner GGZ, je verder behandelt. Per slot van rekening mag de huisarts je al sinds 2014 helpen bij geestelijke klachten zonder je door te verwijzen. Deze behandelingen vallen onder je basisverzekering. Je betaalt ook geen eigen risico, wel kan een eigen bijdrage vereist zijn wanneer medicijnen gebruikt gaan worden.

Zijn je klachten te complex, dan kan de huisarts, of praktijkondersteuner GGZ, je doorverwijzen naar de basis GGZ of gespecialiseerde GGZ. Lees hier meer over hoe het doorverwijsmodel in de GGZ werkt. Goed nieuws is dat ook behandelingen in de basis- en gespecialiseerde GGZ vergoed worden door je basisverzekering. Wel zijn er meerdere voorwaarden aan verbonden. Denk bijvoorbeeld aan een verwijzing van de huisarts. Ook is er een eigen risico van toepassing. Vraag altijd na bij je zorgverzekeraar wat de aanvullende kosten precies inhouden. Zo kom je nooit voor onaangename verrassingen te staan.