Buitenspelen is gezond voor kinderen

Iedereen heeft vitamine D nodig. Vitamine D is één van de belangrijkste vitamines. Mensen die langdurig een tekort aan vitamine D hebben gaan dit merken omdat ze zwakker worden. Gevolgen van een vitaminetekort kunnen blijvend zijn en dat is niet wat je wilt. Twee risicogroepen voor deze vitamine zijn oude mensen en jonge kinderen. Beide groepen moeten erg opletten om genoeg van de vitamine binnen te krijgen.

Vitamine D kun je op twee manieren binnen krijgen. De eerste manier is via het eten van vette vis. In vette vis zit veel vitamine D. Ook kan je vitamine D binnenkrijgen door het eten van margarine. De tweede manier om vitamine D binnen te krijgen is via zonlicht. Het is daarbij belangrijk dat je het zonlicht direct op je huid krijgt. Ook is het belangrijk om zonlicht te krijgen van een fellere zon, het is dus goed om tussen elf uur ’s ochtends en drie uur ’s middags een half uur in de zon te zitten.

De vitamine D die je via zonlicht binnen krijgt is anders dan de vitamine D die je via de vette vis binnen krijgt en is niet op een andere manier te verkrijgen dan met vitaminesupplementen. Het is daarom erg belangrijk dat kleine kinderen en oude mensen regelmatig buiten komen. Oude mensen kunnen dit zelf in de gaten houden en kinderen moet je hierbij helpen.

Kleine kinderen kun je naar buiten krijgen door mooi buitenspeelgoed te kopen. Het mooiste is als je schommel hout is. Een houten schommel is veel mooier dan een schommel van ijzer of plastic. Een houten schommel staat veel mooier in haar omgeving. Ook is een houten schommel net iets kind vriendelijker omdat ze minder erg met de temperatuur meegaat dan een ijzeren schommel. Een kunststoffen schommel is helemaal geen optie omdat kunststoffen speelgoed veel sneller kapot gaat.