De verzorging van een koe

Als boer moet je je met veel dingen bezighouden. Je runt immers een bedrijf en wilt ook je brood verdienen. Zo moet je bijvoorbeeld zorgen dat de gewassen of dieren gezond zijn en dat je goed kunt produceren. Het is daarnaast belangrijk om de boekhouding op orde te houden. Als je deze taak als boer ook op je neemt kost dit vrij veel tijd. Je kunt het beste advies vragen hoe je dit het beste kunt aanpakken. Er zijn namelijk adviesbureaus die zich puur en alleen op boerderijen focussen. Deze sector is vrij groot en ingewikkeld. Niet elk adviesbureau kan zich daar mee bezig houden. Een adviesbureau kiezen kun je dan vooral doen als dat bureau gespecialiseerd is in de agrarische sector. Neem wijsman daar als voorbeeld voor. Zij hebben op maat gemaakt advies dat puur voor jouw boerderij ontwikkeld is. Dat advies past bij jouw boerderij alleen.

De verzorging van een koe is ingewikkeld en als boer moet je daar wel rekening mee houden. Naast de gezondheid en productiviteit van een koe staat de verzorging daar ook bij. Als eerste heb je de verzorging van de vacht van een koe. Koeien likken zichzelf, en andere koeien likken de koeien op plekken waar ze dat zelf niet kunnen. Daar komt een sociale rangorde bij te pas. Koeien likken zichzelf om zich schoon te houden, net als katten. Parasieten worden door het likken ook verwijderd van de vacht. Als boer kun je ook de vacht van een koe schoonmaken. Dit kun je doen door middel van een koeborstel. Daar kun je de koe mee borstelen zodat de vacht schoon en mooi blijft. Daarnaast is het wassen van de koe ook belangrijk, dit kan met een tuinslang of andere waterbron.

Naast de vacht heb je ook de verzorging van de klauwen. De klauwen moeten sowieso eens in de zoveel tijd worden geknipt. Het zijn net een soort nagels. Dit kan bij een klauwbekapper maar sommige boeren kunnen dit ook zelf.