Echtscheidingsconvenant de leidraad bij echtscheiding

Scheiden is lijden. Is het niet emotioneel dan wel financieel. Soms, bij vechtscheidingen kunnen er jaren overheen gaan alvorens alles geregeld is. Dan staat je leven on hold. En als er iets niet fijn is, is het wanneer je je toekomst niet kan plannen. Geen vooruitzichten, geen mogelijkheden om je leven alvast opnieuw op poten te zetten en heel veel gedoe. Probeer dat, hoe moeilijk het soms ook is, te voorkomen. Probeer om in gesprek te blijven met je toekomstige ex-partner. Weet wat je rechten zijn maar wees niet star. Ook teveel toegeven gaat je later opbreken. Probeer telkens om zo objectief mogelijk de situatie te bekijken. Bespreek eventueel met mensen die je zeer na liggen wat je overwegingen zijn maar beslis uiteindelijk zelf. In deze blog lichten wij de inhoud van het echtscheidingsconvenant toe.

Kom voor je rechten op maar blijf in gesprek

Want alles wat jullie beslissen komt in een echtscheidingsconvenant te staan. Zaken als verdeling van huis en hypotheek, pensioenopbouw en schulden, banktegoeden en inboedel. Alles wat nu van jullie is moet verdeeld worden. En wel zo eerlijk mogelijk. Het echtscheidingsconvenant is bepalend voor de start van je nieuwe leven. Jij weet zelf wat daarvoor nodig is en is je partner het er niet mee eens dan kan een mediator uitkomst bieden. Deze kan jullie gedurende het hele proces begeleiden en zorgt ervoor dat het convenant deugdelijk is. Zijn er in jullie huwelijk nog minderjarige kinderen aanwezig dan zal er ook een ouderschapsplan opgesteld moeten worden. Voorlopig blijven jullie dan aan elkaar verbonden via de kinderen. Mogelijk heeft een van beide recht op alimentatie. Ook zonder kinderen kan er n0g recht zijn op alimentatie, te weten partneralimentatie.

Zorg goed voor jezelf en voor de ander

Ik ken bijna geen gevallen waarin een echtscheiding zonder horten of stoten verlopen is. Ze bestaan wel en als je het mee mag maken heb je een geluk bij een ongeluk. Maar meestal verloopt een echtscheiding hobbelig. Het is zaak om ondanks de hobbels de weg zo glad mogelijk te laten verlopen. Succes!