Een houtkachel brengt warmte en gezelligheid

Een houtkachel brengt warmte en gezelligheid. Iedereen met een houtkachel zal daar direct mee instemmen. Een houtkachel is een hele mooie accessoire voor in een woning, het geeft een stijl, sfeer en warmte, de sfeer en stijl zijn heel persoonlijk denkend aan klassiek modern of traditioneel, de warmte is te regelen. Een houtkachel heeft een bepaald vermogen. Afhankelijk van de inhoud van de ruimte en de isolatiewaarde hiervan of deze goed, slecht of niet geïsoleerd is welke temperatuurstijging er behaald moet worden kan er een bepaald vermogen uitgezocht worden. Veelal de goedkopere kachels zijn de kachels welken van metaal zijn gemaakt waarin vuurvaste steen in is verwerkt. De levensduur van deze kachels is gemiddeld toch een 25 jaar als er zo nu en dan klein onderhoud aan deze kachels wordt gepleegd. Hierbij valt te denken aan de koorden welken goed moeten sluiten zodat er geen warmte en rookgas ontsnapt. Gietijzeren kachels zijn in aanschaf duurder en hebben een groter eigen gewicht deze kachels worden door het vuur in hun geheel verwarmt waardoor er een behoorlijke stralingswarmte ontstaat. Door de jaren heen zijn er steeds meer houtkachels met een ingebouwde oven of kookplaat te verkrijgen, deze fornuizen en ovens kunnen zowel binnenhuis als buiten gebruikt worden.

Naast de houtkachels zijn er veel hout-cv kachels, deze kachels worden op het bestaande leiding systeem van de cv aangesloten zodat de gehele woning verwarmt kan worden, dit is een voordeel ten opzichte van een traditionele houtkachel welke dit niet kan. Onder andere zijn we dealer van het merk MBS en Alpa Plam beide fabrikanten hebben een breed programma van houtkachels, ovens en hout gestookte fornuizen. Ook heb je daarnaast nog pelletkachels. Deze kachels kun je gemakkelijk vervoeren, bijvoorbeeld met een palletwagen. Met een palletwagen zet je een dergelijke kachel zo op zijn plaats en een palletwagen kun je ook nog voor andere doeleinden gebruiken. Dat komt dan goed van pas.


Het is van belang dat men een goed geïsoleerd en gecodeerd rookkanaal gebruikt en deze ook aansluit volgens de opgegeven richtlijnen (bouwbesluit ) Als dit is gedaan kan er met een gerust hart gestookt worden