Gaan een open haard en een rieten dak samen?

Dat is een vraag die vaak gesteld wordt: is de combinatie van een rieten dak en een houtgestookte open haard wel mogelijk? Het antwoord is ja. Belangrijk is daarbij wel dat je bepaalde maatregelen neemt. Een van de nodige maatregelen is het plaatsen van een vonkenvanger.

Een vonkenvanger over je schoorsteen plaatsen zorgt ervoor dat vrijgekomen vonken niet op het riet terecht komen en dus geen brand kunnen veroorzaken. Een vonkenvanger is een stuk gaas dat je over de uitmonding van de schoorsteen dient te plaatsen. Dat gaas moet wel bepaalde kenmerken hebben.

Belangrijk is dat het gaas van het juiste materiaal gemaakt is. Het materiaal moet roestbestendig zijn, het beste is RVS (roestvast staal). De maaswijdte van het gaas moet 8 mm zijn en het moet een dikte hebben van maximum 1 mm. Best laat je het vakkundig plaatsen door een expert, dan is het zo goed als niet meer mogelijk dat er nog vonken op de rieten dakbedekking terechtkomen. Ook kan die het plaatsen zodat het de trek niet hindert die je nodig hebt om te kunnen stoken. Naast de functie voor brandveiligheid, kan je door te kiezen voor een sierkap ook voorkomen dat het kan gaan inregenen. Sierkappen bestaan er in allerlei uitvoeringen, dus je kan er zeker een vinden die perfect bij jouw huis past.

Deze vonkenvanger zal je rieten dak dus goed beschermen. Verder is het ook belangrijk om te weten dat rieten daken vroeger op een lattenconstructie bevestigd waren, maar tegenwoordig enkel nog op isolerende dakplaten geïnstalleerd worden. Deze zijn veel brandveiliger. Het werk van de rietdekker is ook fel geëvolueerd en echt vakmanschap geworden. Als je voor de rest nog met twijfels zit, kan je best meer informatie inwinnen bij een rietdekkersbedrijf. Zij hebben deskundige ervaring en zullen je alle informatie kunnen geven die je nodig hebt.