Onderhoud elektrische garagedeur | Tips van ROMASS

Onderhoud elektrische garagedeur

Alle poorten en automatische deuren in je huis gaan dagelijks meerdere malen open en dicht. Maar vooral de garagedeur heeft het zwaar te verduren. Het is belangrijk dat je elektrisch bedienbare garagedeur soepel en efficiënt blijft lopen, hoe vaak je hem ook gebruikt. Daar kun je eenvoudig zelf voor zorgen. Wanneer je minimaal 4 keer per jaar goed onderhoud uitvoert (of vaker indien nodig), dan zal je elektrische poort lang en goed blijven functioneren. Wij geven je diverse tips om dit verwezenlijken.

Controleer of de deur goed sluit

Kijk of de garagedeur volledig sluit. Wanneer dit niet het geval is, check dan of:

  • alle bedrading goed bevestigd is. In het geval van loszittende elektriciteitskabels kun je deze best herbevestigen. Mocht je twijfelen of je het goed doet, schakel dan een vakman in. Zelf aan de slag gaan met elektriciteit kan gevaar opleveren.
  • er vuil onder de deur ligt. Verwijder alle obstakels onder en rond de poort, zodat de onderloopbeveiliging goed zijn werk kan doen.
  • er een foutcode vermeld staat op het display van de besturingskast. Indien dit het geval is, kun je dit zelf proberen te verhelpen door de automatische opener te resetten. Schakel hiervoor de stroom uit, wacht daarna minstens 10 seconden en schakel de stroom wederom in. Geeft het display nog steeds de foutcode, schakel dan een gespecialiseerde deurentechnieker in.

Controleer of de garagepoort soepel loopt

Kijk of de poort soepel opent en sluit. Is dit niet het geval en vertoont de beweging haperingen, dan kun je eveneens voorgaande stappen doorlopen. Mocht het probleem daarna nog niet verholpen zijn, dan kun je best verdergaan met het smeren van de diverse onderdelen van poort.

Smeer alle bewegende, metalen delen

De bewegende onderdelen, zoals de scharnieren, looprollen, rails, veren en sloten, moeten regelmatig voorzien worden van een laagje smeermiddel. Dit zorgt ervoor dat alle delen soepel blijven lopen en het voorkomt roestvorming. Hieronder een kort overzicht van hoe je dit het beste kunt doen:

  • spuit het smeermiddel in de aanwezige sloten
  • voorzie de scharnieren aan de draaiende kant van een laagje smeervet
  • smeer de rollen met royale laag
  • geef ook de veren een ruime laag smeermiddel, maar zorg er wel voor, dat je een eventueel teveel weghaalt
  • breng tot slot een laagje smeermiddel aan in de looprails van de garagepoort

Zorg er steeds voor, dat de onderdelen goed schoon zijn, voordat je ze smeert. Wanneer je dit niet doet, zal het vuil zich ophopen waardoor de poort minder soepel zal lopen.

Wanneer je deze stappen elk kwartaal doorloopt, zal je elektrische garagedeur langer meegaan en minder snel defecten vertonen. In het geval dat er zich toch een defect voordoet, kun je altijd rekenen op de betrouwbare techniekers van ROMASS. Zij zijn goed opgeleid, hebben verstand van zaken en herstellen je poort snel. Kijk voor meer informatie op www.romass.be.