Scheiding van tafel en bed; voor wie?

Het komt steeds minder vaak voor. Waarom zou je kiezen voor een scheiding van tafel en bed? Dat kan verschillende redenen hebben. Mogelijk staat jullie religie het niet toe dat er gescheiden wordt maar is samenleven niet langer mogelijk. Of wellicht ligt er een praktische reden aan de wens om van tafel en bed te scheiden ten grondslag. Misschien is het financieel slimmer om niet gewoon te scheiden of is er sprake van een situatie waarin de partner om gezondheidsredenen niet meer thuis kan wonen.
Wat zijn de gevolgen? In deze blog proberen wij hier mee informatie  over te geven, lees dus snel verder.

Scheiding van tafel en bed, wat houdt het in

Bij een scheiding van tafel en bed wordt de gezamenlijke gemeenschap beëindigd. Bezittingen, vermogen en inkomen zijn niet langer gemeenschappelijk. Opgebouwd ouderdomspensioen kan worden verdeeld en het nabestaandenpensioen kan wel doorlopen. Financiële verantwoordelijkheid voor schulden van de ander na de scheiding van tafel en bed valt weg en je kan gewoon met een nieuwe partner een leven opbouwen en gaan samenwonen. Je kan echter niet opnieuw trouwen en evenmin is het mogelijk om een geregistreerd partnerschap aan te gaan.
Als er kinderen in het spel zijn blijft een gezamenlijk ouderlijk gezag bestaan en de afspraken over de opvoeding en zorg voor de kinderen worden vastgelegd in een omgangsregeling. Bij minderjarige kinderen wordt natuurlijk een ouderschapsplan opgesteld, net als bij een scheiding. Er moet dus veel geregeld worden dus denk niet te licht over een scheiding van tafel en bed.

Hoe gaat het in zijn werk?

Een scheiding van tafel en bed is geen officiële scheiding maar de procedure is min of meer gelijk aan een echtscheidingsprocedure. Jullie hebben een advocaat nodig en de rechter zal uitspraak moeten doen over de scheiding van tafel en bed. De scheiding van tafel en bed moet worden opgenomen in het huwelijksgoederenregister. Een scheiding van tafel en bed is te beëindigen en dan ben je gewoon weer getrouwd. De procedure hiervoor moet ook officieel worden gevolgd.

scheiding van tafel en bed