Een psycholoog is niet eng maar soms wel noodzaak

We lopen allemaal in dit leven tegen problemen aan, groot of klein. Op allerlei levensgebieden kunnen die zich aandienen. Meestal lossen we die problemen zelf op, of ze lossen zichzelf op. Maar soms lukt het je gewoon niet zaken die te emotioneel of ingewikkeld zijn het hoofd te bieden. Dat is natuurlijk geen schande. Er worden nogal wat eisen aan ons gesteld, de samenleving wordt steeds ingewikkelder en sneller. Iedereen moet alles kunnen en alle ballen in de lucht zien te houden. Vaak internaliseren we de verwachtingen waardoor we zelf onze ergste vijand worden. De druk wordt opgevoerd, het gevoel van falen ligt dan op de loer want het is onmogelijk alles te kunnen. Helemaal als er een ingrijpende gebeurtenis in je leven plaatsvindt of wanneer zich een stukje onverwerkt verleden de kop op steekt. Lukt het nu niet meer om de situatie emotioneel of psychisch het hoofd te bieden dan is het misschien tijd om op zoek te gaan naar een professional die je daarbij kan helpen. In deze blog lichten wij de hulp van een psycholoog toe.

Psycholoog eerste of tweede lijn

Natuurlijk zijn er diverse aanleidingen om hulp bij een psycholoog te zoeken. Denk aan relatieproblemen, rouwverwerking, angsten, burnoutklachten, trauma´s, depressies. De lijst is onuitputtelijk. Gelukkig heerst er steeds minder taboe op het consulteren van een psycholoog en weten velen de weg te vinden. Ofwel op eigen initiatief of bijvoorbeeld op doorverwijzing van de huisarts. Er bestaan eerste lijn- en tweede lijn psychologen. De Generalistische Basis GGZ (eerste lijn) is bedoeld voor mensen met lichte tot matig ernstige stoornissen. Een psycholoog behandelt dan kortdurend. Een gespecialiseerd GGZ psycholoog behandelt zware of specialistische psychische problematiek en werkt op verwijzing van de huisarts.

Psycholoog Raalte; een psycholoog met expertise

Elke psycholoog brengt zichzelf mee in het contact. Dat contact moet wel goed voelen en niet in de weg staan. Ook de behandelmethode moet bij jou passen. Zorg dus dat je onderzoek doet naar wie jou het best zou kunnen helpen. Of neem eens vrijblijvend contact op met psycholoog Raalte. Daar zit veel expertise en zij kunnen je verder helpen met je vragen.

psycholoog