Stop met roken maar plan eerst

Stoppen met roken is een van de moeilijkste dingen die een mens kan doen. Vaak is het een gewoonte die geassocieerd wordt met allerlei prettige zaken. Je wordt wakker, pakt de krant en een kop koffie en steekt een sigaret op. Op een gezellig feestje sta je met vrienden wat te drinken en steek je een sigaret op. Als iets even tegen zit en je last hebt van stress, steek je een sigaret op.

Niet denken maar doen

Bijna iedere roker wilt stoppen met roken. Er zijn echter maar weinig rokers die ook echt weten te stoppen. Het grootste struikelblok is dat mensen denken. Ze denken, ik stop morgen met roken. Ze denken er verder niet over na en stoppen de volgende dag. En dan blijven ze denken. ‘Hoe hou ik dit vol?’, ‘Waarom ben ik eigenlijk gestopt?’, ‘Ach, voor een keertje is een sigaret toch niet zo erg?’ Het is erg belangrijk om voor het stoppen goed na te denken en een plan te maken. Maak een lijst met redenen om te stoppen. Denk na over dingen die je kan doen als je heel veel trek hebt. Maar als je eenmaal bent gestopt, hou dan op met denken. Denk alleen, ik rook niet meer. Sta negatieve gedachten die leiden tot een terugval niet toe. Na het denken, komt doen.

Niets mis met wat hulp

Als je jarenlang hebt gerookt, heb je jezelf iets aangeleerd. Je bent verslaafd geworden aan een stof, nicotine. Sommige mensen geloven dat het het beste is om in een keer te stoppen. Uit vele wetenschappelijke studies is gebleken dat mensen die hun nicotine inname langzaam afbouwen, een grotere kans hebben om te stoppen met roken. Ze hebben minder last van ontwenningsverschijnselen en bouwen langzaam de inname van nicotine af. De beste manier om geleidelijk de inname van nicotine af te bouwen, is middels de welbekende nicotinepleister. Het grote voordeel van een nicotinepleister is dat de toediening van nicotine gedoseerd geschied. De pleister geeft de hele dag een bepaalde hoeveelheid nicotine af. Na een tijdje stap je over op een pleister die wat minder nicotine afgeeft. En zo bouw je de inname van nicotine af tot bijna niets. Daar vandaan is het veel makkelijker om gewoon niet te roken. Je hebt geaccepteerd dat je bij je kop koffie en krant geen sigaret meer rookt. En je hebt er ook geen behoefte meer aan.