Tips voor het aanschaffen van de juiste kettlebell

Heb je besloten om kettlebells op te nemen in je trainingen? Dankzij onder meer Crossfit zijn kettlebells erg populair geworden. Natuurlijk is het niet alleen Crossfit dat kettlebells populair heeft gemaakt. De kettlebell is een geweldig hulpmiddel voor het versterken van het hele lichaam, met de nadruk op de benen, onderrug, schouders en core. Dus het was slechts een kwestie van tijd voor de kettlebell een volwaardig onderdeel van krachttraining is geworden naast de dumbbell en barbell.

Er is niet heel veel wat je moet weten over de kettlebell zelf. Het is eigenlijk een kanonskogel met een handvat. Je moet zeker tijd besteden aan het leren gebruiken, maar de geschikte kettlebells kiezen is vrij eenvoudig. Ga nu niet meteen naar de dichtstbijzijnde sportwinkel om een kettlebell te kopen. Er zijn toch een aantal dingen die je moet weten.

Kettlebell handgreep

Handvat – de naad
Tijdens het gieten van een kettlebell ontstaat een naad over het midden van de onderzijde van de handgreep. Deze naad moet worden afgevijld voordat de kettlebell bekleed of afgewerkt wordt zodat er een mooie, egale ondergrond ontstaat om aan vast te houden. Fabrikanten van goedkope kettlebells doen niet echt een poging om deze scherpe naad te verwijderen en dat ga je zonder twijfel voelen aan je handen.

Zorg ervoor dat deze naad verwijderd is voordat je een kettlebell koopt. Sluit je handen rond het hele handvat, vooral de onderkant. Dit zou geen probleem mogen vormen voor kettlebells van gerenommeerde bedrijven. Maar als je een kettlebell koopt in niet gespecialiseerde sportwinkels, kijk dan goed uit.

Handvat diameter
Afhankelijk van de grootte van je handen moet je bijzondere aandacht besteden aan de diameter van de handgrepen. Niet alle bedrijven publiceren dit cijfer op hun website of op de verpakking. Degelijke kettlebells hebben een handvat diameter vanaf ongeveer 30-31 mm en gaan tot ongeveer 38 mm voor de zwaarste versies. Goedkopere exemplaren hebben supersmalle grepen die bijna onmogelijk vast te houden zijn tijdens een swing.

De meeste standaard kettlebell handvatten worden dikker als het gewicht omhoog gaat. Competitie kettlebells hebben een uniforme handvat diameter ongeacht het gewicht (33 mm). Deze zijn duurder, maar als je steeds dezelfde grip wil dan zijn ze een optie. Het echte punt hier is dat je een smal handvat echt moet vermijden. Ga daarom dus voor de gevestigde merken.

Handvat breedte
Voor sommige bewegingen moeten je beide handen passen in de handgreep zonder dat het te strak of ongemakkelijk zit. Terwijl het handvat de neiging heeft om breder te worden als het gewicht stijgt, maken de betere fabrikanten kettlebells die handvatten hebben die zich uitstrekken langs de diameter van de bal in een V-vorm voor hun kleinere gewichten. Als je grote handen hebt, moet je wellicht een van deze merken overwegen.

Kettlebells voor competitie hebben een uniform handvat voor alle gewichten. Dus als je bereid bent om er voor te betalen, dan ben je er zeker van dat de opening van het handvat groot genoeg is voor twee handen ongeacht het gewicht.

Handvat afwerking
Er zijn een paar verschillende afwerkingen beschikbaar voor kettlebells. De voornaamste opties zijn emaille, vinyl, poedercoaten en blank staal. Poedercoating is voor de betere standaard kettlebells. Dat is ideaal voor het gebruik van talk tijdens lange sets. Staal is de optie voor competitie kettlebells. Emaille is prima, maar vinyl coating is niet echt aan te bevelen en wordt het meest aangetroffen bij minder kwalitatieve merken. Best niet kopen.

Kettlebell bouw

Er zijn twee methoden die doorgaans gebruikt worden om een kettlebell te maken: uit één stuk gieten of tweedelige montage. Deze werkwijze omvat het bevestigen van de handgreep aan de bal en het is niet zo sterk en veilig als uit één stuk gegoten versies. Je wilt echt niet dat de bal uit de greep komt tijdens een swing.

Kettlebell basis

Als je van plan bent om oefeningen te doen waarbij de kettlebell op de grond blijft en als steun dient, kies je een kettlebell met een volledig vlakke bodem. Nogmaals, bij gerenommeerde merken is dit geen probleem, maar sommige van de goedkopere merken staan niet vlak op de grond maar wiebelen licht. Opnieuw iets om goed te controleren dus.

Gewicht

Last but not least, check ook het gewicht. Heel goedkope kettlebells van bijvoorbeeld 18kg wegen soms maar 16kg. Dus wederom, hou het bij gerenommeerde merken.

Besluit

Er zijn veel verschillende soorten kettlebells op de markt. Maar met het advies uit dit artikel moet je toch in staat zijn om een gefundeerde keuze te maken bij het kopen.

Tot slot, er bestaan ook van die gekke kettlebells. De bal is geen bal maar een figuur. Zoals zombie, een duivel of een clown. Ze zijn niet noodzakelijk slechter maar controleer nauwkeurig op scherpe kanten.

Bron: http://sport.infonu.nl/overige-sport/149051-een-kettlebell-kopen-doe-je-niet-lichtzinnig.html

Tagged ,