Waarom biodiesel een goede keuze is

Wat moet ik me voorstellen bij biodiesel?

Biodiesel is een biologische diesel en een type biobrandstof. Dit betekent dat deze diesel milieuvriendelijk is. Een kenmerk hiervan is de hernieuwbaarheid: de grondstoffen raken niet op. Zeker met klimaatdoelstellingen in het achterhoofd is het een verstandige keuze om biodiesel boven fossiele diesel te verkiezen. Tegenwoordig zijn er al steeds meer ontwikkelingen die laten zien dat het deze kant op gaat. En dat is mooi want biodiesel zorgt voor een vermindering in schadelijke uitstoot door verbrandingsmotoren.

Waarvan wordt biodiesel gemaakt?

Iets mag pas biologisch genoemd worden als de bron hernieuwbaar is milieuvriendelijk is. In het geval van biodiesel geldt dit zeer zeker. Biodiesel wordt namelijk gemaakt van vettige gewassen. Graan, koolzaad en maïs zijn hiervan goede voorbeelden. Het vet dat ontstaat bij het samenpersen van deze grondstoffen wordt gebruikt bij het maken van dit type bio brandstof. Men kan de nodige gewassen zelf continu blijven aanplanten, waardoor het hernieuwbaar is.

Verschillende types biodiesel

FAME en HVO zijn twee bekende types biodiesel. Beide varianten zijn beter voor het milieu dan diesel gewonnen uit fossiele bronnen. Toch zit er wel een verschil tussen beide soorten biodiesel. FAME is bijvoorbeeld goedkoper dan HVO. Het feit dat FAME water aantrekt is daar de reden van. Op lange termijn is de kans aanwezig dat er algen gaan ontstaat in de verbrandingsmotor. Ga je voor HVO dan ben je iets duurder uit, maar heb je wel een biodiesel die waterafstotend is.

Biodiesel: een groene keuze

De keuze om te gaan voor biodiesel is een zeer waardevolle investering. Als je kijkt naar fossiele brandstoffen zijn deze makkelijker te winnen en om die reden ook goedkoper. Alleen geldt hier: goedkoop is duurkoop. Fossiele brandstoffen zijn namelijk slecht voor het milieu en zijn op een bepaald moment op. Hoewel je dus iets meer betaald voor de groene biodiesel, is het wel een waardevolle investering. Het aantal schadelijke stoffen dat wordt uitgestoten wordt zwaar gereduceerd. Daarbij is de bron ervan ook nog eens oneindig. Al en al is biodiesel een geweldige manier om op weg te gaan naar een beter klimaat.